Ray Charles Stichting wil gift van 2,3 miljoen terug

De Ray Charles Stichting wil een gift van 2,3 miljoen euro terug van een universiteit omdat het kunstcentrum dat met het geld gebouwd zou worden, er na tien jaar nog niet staat. De bluesmuzikant doneerde het geld in 2001 nadat hij bij Albany State University in Georgia een eredoctoraat had gekregen. In 2004 overleed de pianist en zanger op 73-jarige leeftijd.

AP/Redactie
Ray Charles treedt op in november 2002.© ANP Beeld
Ray Charles treedt op in november 2002.© ANP

Het gedoneerde bedrag was uitsluitend bedoeld voor de bouw van het centrum voor podiumkunsten, zegt de door hem opgerichte stichting. Dit centrum bestaat tot nu toe echter alleen op papier en dan is dat bouwplan ook nog eens niet goedgekeurd, zegt de organisatie.

'Het is onbegrijpelijk dat Albany State University heeft nagelaten het geld te gebruiken op de wijze die meneer Charles heeft gewild', zei het hoofd van de stichting Valerie Ervin. 'Meneer Charles zou het gedrag van ASU onacceptabel vinden'.

Een woordvoerder van de universiteit zegt dat aan de donatie geen beperkende voorwaarden verbonden waren. Twee derde van het bedrag ging naar 125 studenten die een Ray Charles-beurs hebben gekregen.

De rest van het geld staat nog op de bank. De universiteit zoekt nu naar extra fondsen voor de bouw van het centrum. Het hele project gaat naar schatting 17,5 miljoen euro kosten.

Meer over