RAI Amsterdam zoekt naar meer ruimte

RAI Amsterdam is op zoek naar ruimte. Omdat het beurs- en congrescentrum op eigen terrein op korte termijn nauwelijks kan uitbreiden, wil het gaan samenwerken met andere evenementenlocaties in de stad, zoals de Beurs van Berlage.

Herman Stil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat zegt RAI Amsterdam in zijn maandag verschenen jaarverslag.

Omdat het huidige beurscomplex aan zijn grenzen zit, is het moeilijk om nog verder te groeien. Wel kijkt RAI Amsterdam naar de mogelijkheid om in de toekomst op een aantal hallen een tweede verdieping te plaatsen. "Maar als dat al kan, dan is dat iets voor de lange termijn," aldus een woordvoerder.

RAI Amsterdam heeft geen plannen om elders dependances op te zetten. "Groeien op het eigen terrein is de enige mogelijkheid," zegt de woordvoerder, "zoals we de afgelopen jaren hebben gedaan met het Amtrium en onze multifunctionele parkeergarage."

Samenwerken
Wel zei topman Paul Riemens eerder in Het Parool dat RAI Amsterdam nauwer wil samenwerken met andere lokaties in de stad, zoals de Beurs van Berlage, zodat bepaalde beurzen en onderdelen van evenementen beter worden gespreid.

Voor grote beurzen als ISE (65.000 bezoekers), IBC (55.000) of publieksbeurzen als de Huishoudbeurs (250.000) wil het bedrijf bovendien met de inzet van technologie als bleutoothbakens en route-apps de capaciteit van de bestaande gebouwen verder verhogen.

1,4 miljoen bezoekers
Met 471 evenementen, waaronder 86 beurzen, werden vorig jaar 1,4 miljoen mensen naar het beursgebouw getrokken. Op zes 'eigen beurzen in het buitneland kwamen nog eens 96.000 mensen af.

Dat zijn er in totaal zo'n 300.000 minder dan in 2015, maar komt overeen met het vergelijkbare beursjaar 2014. RAI organiseert normaliter in oneven beursjaren een aantal grote publieksevenementen die het bezoekerstal flink stuwen.

Dat zal dit jaar niet het geval zijn. Dit jaar mist de organisator de grote publieksbeurzen Autorai en Bedrijfsautorai, die vanwege gebrek aan belangstelling van automerken zijn geschrapt. Wel vindt in oktober voor het eerst de Mobiliteitsrai plaats, maar die is alleen bedoeld voor het bedrijfsleven.

Gemeente Amsterdam
Het beursbedrijf haalde in 2016 op een omzet van ruim 120 miljoen euro vijf miljoen euro winst. Daarvan gaat 571.000 euro als dividend naar aandeelhouder gemeente Amsterdam.

Die is sinds vorig jaar bezig zijn belang van 25 procent van de hand te doen, formeel omdat het niet wil meewerken aan een wapenbeurs die in het complex wordt georganiseerd.

RAI Amsterdam heeft becijferd dat het vorig jaar 600 miljoen euro en zevenduizend arbeidsplaatsen - waarvan 371 bij RAI zelf - heeft bijgedragen aan de regionale economie.

Lees ook dit interview met topman Paul Riemens: 'RAI moet weer een clubhuis zijn'

Topman Paul Riemens van Rai Amsterdam Beeld Marc Driessen
Topman Paul Riemens van Rai AmsterdamBeeld Marc Driessen

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over