Radovan Karadzic wil eigen verdediging voeren

BELGRADO - Radovan Karadzic wil zelf zijn verdediging voeren als hij terecht moet staan voor het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag. Hij zal dat dan doen in zijn oude gedaante, zonder baard en snor, en met de bekende haardos: hij is gisteren in de gevangenis in Belgrado naar de kapper geweest, aldus zijn advocaat.

''Hij ziet er weer precies zo uit als vroeger, alleen twaalf jaar ouder,'' zei Sveta Vujacic. ''Hij heeft me verteld dat hij zijn onschuld wil bewijzen door de waarheid te vertellen. Hij is trots op wat hij gedaan heeft. Hij heeft het Servische volk behoed voor afslachting door moslims en Kroaten.

Indien hij zelf zijn verdediging voert, volgt Karadzic het voorbeeld van zijn Servische mentor, wijlen president Slobodan Milosevic, en van de Servische ultranationalist Vojislav Seselj, de leider van de Radicale Partij van Servië, die op dit moment in Den Haag terechtstaat.

De openbare aanklagers bij het Joegoslavië Tribunaal zullen dat evenwel trachten te voorkomen, zoals dat ook, zonder succes, gebeurde in de zaken tegen Milosevic en Seselj.

De wijze waarop Milosevic en Seselj hun verdediging voerden en voeren, heeft de procesgang herhaalde malen vertraagd en verstoord. Indachtig de ervaringen met Milosevic weigerde het tribunaal aanvankelijk Seselj toe te staan zijn eigen verdediging op zich te nemen. De beklaagde ging daarop in hongerstaking, totdat in hoger beroep de beslissing van het tribunaal werd teruggedraaid. Het proces liep een vertraging op van bijna een jaar.

Inmiddels duiken nog steeds details op van Karadzic' leven als voortvluchtige. Zo blijkt dat hij in Belgrado een vriendin had, een als aantrekkelijk omschreven brunette van rond veertig jaar, die Mila heet. Met haar bezocht hij regelmatig het buurtcafé Luda Kuca ('Het Gekkenhuis'). Hij dronk daar als dokter Dragan Dabic, alternatief geneeskundige, zijn glaasje slivovitsj onder de portretten van Radovan Karadzic en Ratko Mladic, die aan de wand hingen.

Ook vertelde hij de softwareprogrammeur Zoran Pavlovic, aan wie hij begin dit jaar vroeg een website voor hem te bouwen, dat hij een gezin met drie zonen had in de Verenigde Staten, waar hij zou hebben gestudeerd en nog vaak kwam. Hij kon helaas geen diploma's laten zien. Die waren bij zijn ex in de VS, die ze weigerde terug te geven. ''Ik had geen reden om hem niet te geloven,'' verklaarde Pavlovic. In Karadzic' tweekamerflat was het volgens dezelfde bron een geweldige bende. (HET PAROOL)

Foto AP Beeld
Foto AP
Meer over