Radiostation wil proces Schipholbrand uitzenden

Radiostation M2M (Migrant to Migrant) wil dat overlevenden en nabestaanden van de brand het proces van zo nabij mogelijk kunnen meemaken. Foto ANP/Koen van Weel Beeld
Radiostation M2M (Migrant to Migrant) wil dat overlevenden en nabestaanden van de brand het proces van zo nabij mogelijk kunnen meemaken. Foto ANP/Koen van Weel

AMSTERDAM - Radiostation M2M (Migrant to Migrant) wil het proces in hoger beroep tegen verdachte Ahmed Al-J. van de Schipholbrand integraal en live uitzenden via internet.

Het station heeft daartoe een verzoek ingediend bij het gerechtshof in Amsterdam, dat is belast met de zaak.

Ahmed Al-J. werd door de rechtbank tot drie jaar cel veroordeeld voor het stichten van brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost, waardoor in oktober 2005 elf mensen om het leven kwamen. Het gerechtshof heeft de inhoudelijke behandeling gepland op 21 en 23 april en 7 en 8 mei.

M2M wil dat overlevenden en nabestaanden van de brand het proces van zo nabij mogelijk kunnen meemaken. Het merendeel van hen bevindt zich buiten Nederland en zal niet in staat zijn naar Amsterdam te komen. Een uitzending via internet zou uitkomst kunnen bieden.

Advocaat-generaal Hans Wesselink acht het niet wenselijk dat namen van betrokkenen rechtstreeks worden uitgezonden. Volgens M2M is de oplossing een vertraging in te bouwen, waardoor namen kunnen worden 'weggepiept'.

Een live uitzending van het hele proces zou een unicum zijn. Doorgaans staan strafrechters alleen audiovisuele registratie van bepaalde procesonderdelen toe. (ANP)
M2M wil dat overlevenden en nabestaanden van de brand het proces van zo nabij mogelijk kunnen meemaken. Het merendeel van hen bevindt zich buiten Nederland en zal niet in staat zijn naar Amsterdam te komen om het proces fysiek bij te wonen. Een uitzending via internet zou uitkomst kunnen bieden.

Het gerechtshof moet nog beslissen op het verzoek. Donderdag vond bij het hof een zogeheten regiezitting plaats in de zaak. Bij die gelegenheid wees advocaat-generaal Hans Wesselink er namens het Openbaar Ministerie op dat de privacy van personen die bij de zaak zijn betrokken in het geding kan komen. Hij acht het niet wenselijk dat namen van betrokkenen rechtstreeks worden uitgezonden. Volgens M2M kan dit technisch worden opgelost door een vertraging in te bouwen, waardoor namen kunnen worden 'weggepiept'.

Eduard Damman, advocaat van Al-J., heeft nog geen standpunt over het verzoek van M2M ingenomen. Hij moet de kwestie nog met zijn cliënt bespreken.

Een rechtstreekse uitzending van het hele proces zou een unicum zijn. Doorgaans staan strafrechters alleen audiovisuele registratie van bepaalde procesonderdelen toe. (ANP)

Meer over