Radicale imam Abu Qatada op borgtocht vrij

Groot-Brittannië moet de radicale moslimgeestelijke Abu Qatada op borgtocht vrijlaten. Binnen een week moet hij de gevangenis verruilen voor huisarrest. Dat heeft een Britse immigratierechtbank vandaag bepaald.

ANP/Redactie
De radicale moslimgeestelijke Abu Qatada Beeld AP
De radicale moslimgeestelijke Abu QatadaBeeld AP

Abu Qatada wordt gezien als de rechterhand van wijlen Osama bin Laden in Europa. Groot-Brittannië is al 6 jaar bezig om de radicale geestelijke uit te zetten naar zijn geboorteland Jordanië. Daar is hij bij verstek veroordeeld tot levenslang wegens terroristische activiteiten.

Sinds het begin van de procedure zit Abu Qatada in een strengbeveiligde gevangenis. 'Er komt een punt dat het gewoon te lang duurt', zei zijn advocaat vandaag.

De rechter heeft strenge voorwaarden verbonden aan de borgtocht. Abu Qatada mag per dag twee uur de deur uit. Ook kan hij zijn kinderen naar school brengen. Verder moet hij thuisblijven.

Abu Qatada verzet zich tegen uitlevering aan Jordanië. Vorige maand kreeg hij bijval van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Volgens de rechters in Straatsburg is de kans klein dat Abu Qatada in Jordanië een eerlijk proces krijgt. Bovendien zou Jordanië mensen hebben gemarteld om het bewijs tegen Abu Qatada rond te krijgen.

Groot-Brittannië moet van Jordanië eisen dat zulk bewijs niet wordt gebruikt in een proces tegen Abu Qatada, bepaalde de Britse immigratierechter vandaag.

Meer over