Rabobank ziet niets in klacht Fannie Mae

De aanklacht van de Amerikaanse hypotheekverstrekker Fannie Mae tegen Rabobank en andere banken die betrokken zijn bij de fraude met de Liborrente is ongegrond. Dat stelde Rabobank vrijdag in een verklaring. De bank liet weten 'sterk verweer' te blijven voeren tegen de aanklacht.

De Rabobank liet weten 'sterk verweer' te blijven voeren tegen de aanklacht van Fannie Mae. Beeld reuters
De Rabobank liet weten 'sterk verweer' te blijven voeren tegen de aanklacht van Fannie Mae.Beeld reuters

Fannie Mae gaf donderdag aan negen banken aan te klagen vanwege hun betrokkenheid bij het gesjoemel met het internationale rentetarief Libor. De genationaliseerde financiële instelling eist 800 miljoen dollar (589 miljoen euro) aan schadevergoeding.

Volgens Fannie Mae hebben banken als Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup en Rabobank meegeholpen aan de fraude met Libor. Door het gesjoemel heeft Fannie Mae naar eigen zeggen zeker 332 miljoen dollar verloren op banktransacties. Andere banken die worden aangeklaagd zijn onder meer Barclays, RBS, Deutsche Bank en UBS.

Vertrouwen geschonden, niet eerlijk gehandeld
De aanklagers stellen dat de banken het vertrouwen hebben geschonden en niet eerlijk hebben gehandeld. De aanklacht bij de rechtbank in Manhattan tegen de banken bevat onder meer beschuldigingen van fraude en medeplichtigheid. Fannie Mae wil onder meer ook vergoedingen voor juridische kosten.

Een woordvoerder van Rabobank zei vrijdag desgevraagd dat de bank geen voorziening heeft genomen in verband met deze zaak. 'Een voorziening is hier niet aan de orde. Wij achten de procedures ongegrond en de uitkomst van de zaken is bovendien zeer onzeker.'

In maart diende de genationaliseerde hypotheekverstrekker Freddie Mac eveneens een aanklacht in tegen banken over de Liborfraude.

Meer over