'Rabobank stabiel in onzekere tijden'

UTRECHT - De ene na de andere bank ziet zijn winst slinken, maar bij de coöperatieve Rabobank is sprake van flinke winstgroei. Bedrijven en particulieren brachten in de eerste zes maanden van dit jaar bovendien veel meer geld onder bij de bank dan normaal. ''Onze stabiele bank heeft aantrekkingskracht in onzekere tijden'', concludeerde bestuursvoorzitter Bert Heemskerk woensdag.

Heemskerk maakte zijn opmerking tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. In de afgelopen periode tilde de coöperatieve bank de winst met 12 procent naar een recordhoogte van meer dan 1,5 miljard euro. Ter vergelijking: Fortis (min 41 procent), ING (min 22 procent) en Aegon (min 69 procent) zagen hun halfjaarwinsten flink dalen.

Dat Rabobank aantrekkingskracht uitoefent, blijkt uit het feit er steeds meer geld bij de bank wordt ondergebracht. In de eerste zes maanden groeide het zogenoemde toevertrouwd vermogen met 4 procent tot 260 miljard euro. ''Een belangrijke bron van financiering in onrustige tijden'', zei Heemskerk hierover.

In juli zette de trend door. Toen trok Rabobank nog eens 3,3 miljard euro aan. Heemskerk spreekt van ''uitzonderlijke stijgingen''. Al met al zorgde de flinke toestroom van gelden ervoor dat Rabobank zijn marktaandeel op de spaarmarkt, ondanks de hevige concurrentie, op peil hield op 41 procent.

Ook uit de groei van verstrekte kredieten aan particulieren en bedrijven bleek dat de Rabobank goed boert. Het marktaandeel op de Nederlandse hypotheekmarkt steeg met 2 procent naar 30 procent.

Eenmalig verlies van 529 miljoen euro
Toch bleef ook Rabobank niet verschoond van de malaise waarmee banken momenteel worden geconfronteerd als gevolg van de onrust op de financiële markten. In het eerste halfjaar nam Rabobank een eenmalig verlies van 529 miljoen euro, waarvan 200 miljoen euro op zogenoemde subprime gerelateerde producten.

Rabobank waardeerde daarnaast 788 miljoen euro na belastingen af op zijn totale beleggingsportefeuille van 47 miljard euro, als gevolg van de huidige crisis op de financiële markten. ''Maar u mag die twee getallen niet optellen'', lichtte Heemskerk toe. ''Het eerste bedrag is genomen en verloren. Het tweede bedrag is tijdelijk.

De schade viel volgens Heemskerk mee, in vergelijking met Europese branchegenoten. ''De ene bank vertelt een bredere waarheid, de andere een smallere. Als coöperatieve bank zoeken we niet naar superwinsten en hoeven we onze klanten niet uit te melken.'' De 'subprime-verliezen' van 200 miljoen euro zijn in de ogen van Heemskerk dan ook 'peanuts', afgezet tegen die van andere banken.

Financieel topman Bert Bruggink voorspelde dat de kredietcrisis ''op zijn best op de helft is''. Heemskerk is er zelf van overtuigd dat ''we nog worden geconfronteerd met een verrassing.'' Hij verwacht dat, nadat eerder het Britse Northern Rock moest worden genationaliseerd, meer banken zullen omvallen.

Een voorspelling over de winstverwachting van Rabobank voor de tweede helft van dit jaar durfde Heemkerk niet aan. ''We zijn geen profeten. Zoals het er vandaag uit ziet, gaat het goed. Maar als er zware klappen komen, sluiten we niet uit dat we de eerdere prognose van 12 procent winstgroei over dit jaar niet halen.''. (ANP)

Het marktaandeel op de Nederlandse hypotheekmarkt steeg met 2 procent naar 30 procent. Foto ANP/ Lex van Lieshout Beeld
Het marktaandeel op de Nederlandse hypotheekmarkt steeg met 2 procent naar 30 procent. Foto ANP/ Lex van Lieshout
Meer over