Rabo-topman: huizen 10 procent te duur

Ondanks het feit dat de huizenprijzen in Nederland al een tijdje dalen, liggen die nog altijd zo'n 10 procent te hoog. Dat zegt Rabobank-bestuurder Piet van Schijndel, binnen de bank verantwoordelijk voor de hypotheken, in een interview met het Financieele Dagblad dat maandag is gepubliceerd.

Redactie/ ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Rabobank verstrekt de meeste hypotheken in ons land.
Volgens Van Schijndel zou een correctie van de huizenprijzen de manier zijn om de huizenmarkt weer in beweging te krijgen. 'Mijn visie is dat je het maar gehad kunt hebben.' De onzekerheid over de prijzen in combinatie met de onzekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek beletten dat naar zijn mening.

Voordat de huizenprijzen 10 procent zijn gedaald, zijn we volgens de eigen economen van de Rabobank minimaal een jaar verder; zij gaan uit van een daling met 5 procent voor dit jaar. Dat de prijzen niet nog harder dalen, zou liggen aan het feit dat weinig mensen in Nederland gedwongen zijn hun huis te verkopen.

Nieuwe, strengere hypotheekregels vormen volgens de Rabo-topman niet het grootste probleem. 'Kunnen jonge mensen niet genoeg lenen of zijn de huizen gewoon te duur?', aldus Van Schijndel.

Meer over