Raadsleden ontstemd over schoolreisje directeuren

De directeuren van 16 scholen van onderwijsstichting Innoord gaan in november voor een studiereis naar Vancouver. Raadsleden zijn kritisch over het prijzige tripje. 'Dit is niet uit te leggen, zeker niet in deze tijd.'

Roelf Jan Duin
De Canadese stad Vancouver. Beeld ANP
De Canadese stad Vancouver.Beeld ANP

Innoord, een stichting waarin 15 openbare basisscholen en een school voor speciaal basisonderwijs in Amsterdam-Noord zijn ondergebracht, zal met de 16 schooldirecteuren plus een bestuurslid en twee leden van het stafbureau naar Canada afreizen.

Gedurende een week gaan zij daar 'inspiratie opdoen en toekomstplannen maken'.

Een deel van de reis wordt bekostigd vanuit de begroting, een ander deel vanuit het scholingsbudget van de directeuren, staat in een brief die bestuurder Mirjam Leinders aan alle werknemers van Innoord heeft gestuurd.

De kosten zijn 'substantieel', maar hoe duur de trip in totaal wordt is niet bekendgemaakt. Tijdens de week dat de directeuren afwezig zijn worden hun taken waargenomen.

Ouders en docenten die de afgelopen weken vernamen van de reis, reageerden onaangenaam verrast. 'Onbegrijpelijk', schrijft een ouder op Facebook. Ook binnen het lerarenkorps is men verbaasd over de trip.

Raadsleden van linkse partijen vinden de reis niet uit te leggen. SP-raadslid Erik Flentge noemt het 'een mispeer van jewelste'. "Er is een lerarentekort, docenten komen terecht in actie tegen de verschraling in het onderwijs, dan is zo'n reis misplaatst."

Flentge vraagt zich af waarom Innoord niet in Amsterdam of op de Veluwe gaan brainstormen. "Je kunt ook experts uit het buitenland invliegen."

Ook PvdA-fractieleider Sofyan Mbarki is kritisch. "Met gemeenschapsgeld moet je altijd voorzichtig omgaan en dat geldt helemaal voor onderwijsgeld. Je moet wel heel goede argumenten hebben om een reis naar Vancouver te verantwoorden."

VVD en D66 zijn milder. "Canada is een bijzondere keuze, en je moet bij dit soort tripjes heel goed kijken naar nut en noodzaak, maar ik roep niet bij voorbaat dat het schandalig is," zegt VVD-raadslid Anne Marttin.

Volgens D66-raadslid Dehlia Timman kan het nooit kwaad om te kijken naar hoe elders het onderwijs wordt vormgegeven. "Zo'n reis kan nuttig zijn."

SP'er Flentge gaat onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) aanspreken op de voorgenomen trip. Haar woordvoerder laat weten dat de reis in ieder geval niet betaald wordt met subsidies vanuit de gemeente.

In algemeenheid is Moorman 'niet tegen buitenlandse studiereizen, zolang ze ten goede komen aan de kwaliteit van het onderwijs'.

Meer over