Update

Qatar roept op Syrische rebellen te bewapenen

De Qatarese premier Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani heeft vandaag de internationale gemeenschap opgeroepen de Syrische oppositie te bewapenen. Ook zouden de Arabische landen een 'safe haven' moeten instellen in Syrië waar de rebellen uit het land een veilig heenkomen kunnen zoeken. Dat zei al-Thani vandaag in Noorwegen, waar hij op bezoek is.

Redactie
De Britse premier David Cameron (l) met zijn Qatarese ambtgenoot Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani Beeld afp
De Britse premier David Cameron (l) met zijn Qatarese ambtgenoot Sheikh Hamad bin Jassim al-ThaniBeeld afp

'Ik denk dat we al het noodzakelijke moeten doen om hen te helpen, inclusief het leveren van wapens zodat zij zichzelf kunnen verdedigen', zei de premier.

Veel golfstaten willen een onmiddellijk einde aan het bloedvergieten door het regime van de Syrische president Assad. Ook Saudi-Arabië zei afgelopen vrijdag het plan om de rebellen te bewapenen te ondersteunen.

Gefaald
Volgens de premier van Qatar moet er nu echt iets gebeuren: 'Sinds we hebben gefaald in de Veiligheidsraad, moeten we nu proberen voldoende militaire macht in te zetten om het moorden te stoppen.' In de elf maanden dat de opstand in Syrië nu aan de gang is, zijn al vele duizenden mensen om het leven gekomen.

Het is niet de eerste keer dat Qatar openlijk steun uitspreekt voor rebellen die een bestaand regime in de regio bestrijden. Zo was het land één van de eerste om de Libische Nationale Raad, gevormd door rebellen die Kaddafi bestreden, te erkennen als officieel regeringsorgaan. Daarnaast zond Qatar ook wapens en elite-troepen om de demonstranten te steunen in hun strijd tegen de Libische dictator.

En vorig jaar stapte Qatar uit de Golf Samenwerkingsraad die trachtte rust te brengen in de chaos die in Jemen was uitgebroken. Sheikh Hamad betoogde toen dat de besluitvorming rondom Jemen veel te langzaam ging in de ogen van Qatar.

Meer over