Update

PVV verzamelt klachten over Oost-Europese arbeiders

De PVV heeft vandaag een site gelanceerd waarop mensen kunnen klagen over Midden- of Oost-Europeanen in Nederland. De partij wil inzicht krijgen in de problemen die er in het land zijn met Midden- en Oost-Europese arbeiders. De Poolse ambassade is niet blij met het initiatief.

Redactie
Volgens de PVV zijn er momenteel zo'n 200.000 tot 350.000 mensen uit Midden- en Oost-Europa in Nederland, met name Polen. © ANP Beeld
Volgens de PVV zijn er momenteel zo'n 200.000 tot 350.000 mensen uit Midden- en Oost-Europa in Nederland, met name Polen. © ANP

'Heeft u overlast van MOE-landers? Of bent u uw baan kwijtgeraakt aan een Pool, Bulgaar, Roemeen of andere Midden- of Oost Europeaan? Wij willen het graag horen', meldt de site. De PVV wil de klachten aanbieden aan minister Henk Kamp van Sociale Zaken.

'Wij willen goed inzicht krijgen in overlast van Midden- en Oost-Europeanen op het gebied van criminaliteit, alcoholisme en drugsgebruik, het dumpen van huisvuil en prostitutie', zegt PVV-Kamerlid Ino van de Besselaar tegen het AD.

Een woordvoerder van de Poolse ambassade uit zijn droefenis in het AD: 'Beledigende partij-initiatieven dragen niet bij aan een kalme discussie.'

Veel Polen zijn ongerust over het veranderende klimaat voor Europese arbeidsmigranten.

Protest
De Poolse ambassadeur Janusz Stanczyk heeft protest aangetekend bij PVV-leider Geert Wilders. Hij noemt het initiatief in een brief aan Wilders discriminerend.

Hij kondigt aan de Nationale ombudsman en het Meldpunt Discriminatie Internet te vragen of 'dit betreurenswaardige initiatief van de PVV' in strijd is met de wet.

Meer over