PVV stelt vragen over vrijkomen doodrijder Van der Wal

De PVV heeft schriftelijk vragen gesteld aan minister Opstelten van Veiligheid & Justitie over het feit dat de doodrijder van cabaretière Floor van der Wal vervroegd vrij komt.

Redactie
Floor van der Wal. Beeld anp
Floor van der Wal.Beeld anp

De man, Mohamed S., werd in september vorig jaar veroordeeld tot 18 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk. Die straf was al veel lager dan de 4 jaar die het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Bovendien werd de 25-jarige S. 6 weken eerder vrijgelaten. Dat heeft te maken met een re-integratieprogramma.

Omgekeerde wereld
De vader van Van der Wal reageerde ontsteld: 'Dit mes komt in mijn onderbuik. Het OM, dat godbetert 4 jaar onvoorwaardelijk eiste en aan 'onze' kant stond, geeft hem nu dik een tiende van zijn tijd in de bak cadeau.'

Dat de dader een re-integratieprogramma krijgt, steekt ook PVV-Kamerlid Lilian Helder. Op de site van de PVV stelt zij: 'De omgekeerde wereld en volstrekt onacceptabel.' Daarnaast noemt zij het 'volstrekt idioot' dat de rechter rekening zou hebben gehouden met de islamitische schaamtecultuur van de dader.

S. reed in maart vorig jaar de cabaretière (26) aan toen zij bij het Amsterdamse Mercatorplein fietste. Na het ongeluk reed hij door. Van der Wal overleed kort daarna in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Meer over