PVV naar rechter om geheim overleg Arondéuslezing

De PVV in Noord-Holland stapt naar de bestuursrechter om te voorkomen dat de statencommissie die de jaarlijkse provinciale Willem Arondéuslezing organiseert in het vervolg in beslotenheid gaat werken. Dat kondigde Hero Brinkman, fractievoorzitter van de PVV in de Noord-Hollandse Staten, vanavond aan in het debat over de lezing.

ANP/Redactie
Hero Brinkman van de PVV, Hij en zijn partij zijn het er niet mee eens dat er over de Willem Arondéuslezing in beslotenheid gewerkt gaat worden. © ANP Beeld
Hero Brinkman van de PVV, Hij en zijn partij zijn het er niet mee eens dat er over de Willem Arondéuslezing in beslotenheid gewerkt gaat worden. © ANP

Provinciale Staten van Noord-Holland besloten maandagavond in meerderheid dat de commissie voortaan in beslotenheid gaat werken om te voorkomen dat namen van sprekers voortijdig op straat komen te liggen. De PVV vindt de besloten werkwijze in strijd met de Wet Openbaarheid van Bestuur en wil dat de bestuursrechter hier een oordeel over velt.

Spreker en trendwatcher René Boender trok zich vorige maand terug, nadat Hero Brinkman hem op het sociale medium Twitter een 'grote graaier' had genoemd. Ook zou hij bedreigende telefoontjes hebben ontvangen.

Ondermijnen

De Staten willen niet dat de PVV de lezing blijft ondermijnen, zo bleek tijdens het debat. Fractievoorzitter Remine Alberts van de SP sprak over ' terroristisch saboteren' door deze partij. Ook andere fracties lieten zich kritisch uit over de motieven van Brinkman. 'Zijn doel is om de jaarlijkse lezing 'kapot te maken', zei statenlid Petra Hoogerwerf van D66. De lezing heeft als doel het maatschappelijk debat te stimuleren.

Brinkman kondigde aan dat de PVV een alternatieve lezing gaat organiseren met een voor- en tegenstander van de multiculturele samenleving. Als tegenstander nodigde hij historicus Thomas von der Dunk uit. Opmerkelijk, omdat die de PVV vorig jaar vergeleek met de NSB. Von der Dunk was toen uitgenodigd als spreker van de Arondéuslezing, maar moest die uiteindelijk in de openlucht houden, omdat de inhoud te politiek van aard zou zijn.

Meer over