PVV: Minder lawaai AWACS-vluchten of luchtruim dicht

Geluidsoverlast door AWACS-vliegtuigen in Limburg moet volgend jaar aanzienlijk zijn teruggedrongen. Als een eerder toegezegde vermindering van 35 procent niet wordt behaald, dan moet het luchtruim dicht.

ANP/ Redactie
AWACS zijn grote vliegtuigen bestemd voor luchtruimbewaking. Beeld Reuters
AWACS zijn grote vliegtuigen bestemd voor luchtruimbewaking.Beeld Reuters

Dat heeft PVV-Tweede Kamerlid Richard de Mos vandaag gezegd. GroenLinks steunt de lijn van de PVV. De eis tot een vermindering van 35 procent kwam vorig jaar van de SP. Die opzet kreeg steun van de PvdA. Samen hebben de vier partijen een meerderheid in de Tweede Kamer.

Luchtruimbewaking

AWACS zijn grote vliegtuigen voor luchtruimbewaking. In Zuid-Limburg zijn er veel klachten over geluidsoverlast door vluchten van de toestellen. Morgen is er een debat over de vluchten.

De Limburgse actiegroep Stop AWACS ontkurkt de champagne nog niet. 'Eerst kijken of de Kamer voet bij stuk houdt', zei woordvoerder Nico Trommelen.

'30 jaar lang worden we al geterroriseerd door de AWACS, en 30 jaar lang horen we loze beloften uit Den Haag. Wat ons betreft: sluiten dat luchtruim!'

Ook de provincie Limburg en de gemeenten Onderbanken, Brunssum en Schinnen bepleitten een structurele vermindering van de AWACS-overlast. Limburg wil dat per 1 januari 2012 AWACS nog maar 2340 vluchten boven Nederland mogen uitvoeren en geen 3600, zoals in het verleden.

Minister Hans Hillen van Defensie lijkt vooralsnog een andere koers te varen, blijkens een recente brief aan de Kamer. Hij wil opnieuw bomen kappen in de Schinveldse bossen zodat de AWACS daarvan minder hinder ondervinden. In 2006 kapte het Rijk daar ook al eens 6 hectare bos. De Raad van State verklaarde die kap achteraf onrechtmatig.

Meer over