Update

'PVV-meldpunt druist volstrekt in tegen Europese principes'

De Europese Commissie is verbolgen over het meldpunt van de PVV voor mensen die klachten hebben over Midden- en Oost-Europeanen. De Europese Commissie roept alle burgers van Nederland op deze 'openlijke oproep tot intolerantie' niet te volgen.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Nederlanders moeten in plaats daarvan op de website de boodschap achterlaten dat Europa een plek van vrijheid is. 'De PVV-website druist volstrekt in tegen de Europese principes', aldus Europees Commissaris Viviane Reding (Justitie en Grondrechten) vanavond. 'In Europa staan we voor vrijheid. We staan voor een open continent waar burgers kunnen gaan, werken en studeren waar ze willen', aldus Reding. De burgers van de 27 EU-lidstaten moeten zich overal in de unie thuisvoelen, benadrukte ze. 'We lossen onze problemen alleen maar op door meer solidariteit, niet door medeburgers te verklikken.'

PVV-leider Geert Wilders reageerde direct op de woedeuitbarsting van Reding: 'Brussel kan de pot op. We hebben al meer dan 32.000 meldingen. De website is een schot in de roos. We zoeken feiten over overlast en verdringing door Midden- en Oost-Europeanen. Het verwijt van discriminatie is uit de lucht gegrepen en onzinnig'.

Commotie
Eerder was nog gemeld dat de commissie pas maandag wilde reageren. Onverwacht volgde toch al een reactie vanavond. Het PVV-meldpunt leidde inmiddels al tot heel wat commotie in de Europese Unie. De regeringen van Polen, Roemenië en Bulgarije spraken hun afkeuring uit over het initiatief.

Ook Europarlementariërs reageerden verbolgen. Zo noemde de sociaaldemocratische fractie het meldpunt onacceptabel. Midden- en Oost-Europeanen worden gediscrimineerd en gestigmatiseerd, aldus fractieleider Hannes Swoboda.

Rutte
Premier Mark Rutte liet eerder weten geen commentaar te zullen leveren op het initiatief van de PVV. Volgens Rutte past het hem niet om commentaar te leveren op posities die individuele partijen innemen. Daarnaast voelt hij zich niet aangesproken omdat het minderheidskabinet van VVD en CDA geen afspraken over Europese zaken heeft gemaakt met gedoogpartner PVV.

'Wij werken goed samen met de PVV, maar niet op het terrein van Europa', aldus Rutte, tijdens een debat donderdagavond in de Tweede Kamer over de Europese Unie. D66-Kamerlid Gerard Schouw vond de argumentatie van Rutte 'belabberd' en 'lafhartig'. Hij vindt dat de premier moet optreden tegen de PVV en vreest dat Nederland ook in het buitenland op het bestaan van de website zal worden aangesproken.

Het initiatief van de PVV was een van de aanleidingen voor een flinke botsing tijdens het debat tussen PvdA-europarlementariër Thijs Berman en PVV-Kamerlid Louis Bontes. Die laatste voelde zich zeer beledigd door de kritiek van Berman en waarschuwde dat de PVV bij zulk gedrag er alles aan zal doen om te voorkomen dat de PvdA-europarlementariër nog een voet in de Tweede Kamer zet.

PVV-leider Geert Wilders. Beeld ANP
PVV-leider Geert Wilders.Beeld ANP
Meer over