'PVV'er Bosma niet welkom bij Zuid-Afrikaanse organisatie'

Het PVV-Kamerlid Martin Bosma is niet welkom bij de Afrikaanse Taalraad (ATR). De Taalraad, die pleit voor het behoud van het aan het Nederlands verwante Afrikaans, vindt de houding van de PVV tegenover moslims onaanvaardbaar. Bosma is momenteel op bezoek in Zuid-Afrika.

Redactie
Martin Bosma. © ANP. Beeld
Martin Bosma. © ANP.

Dat meldt het Zuid-Afrikaanse Beeld.

De voorzitter van de ATR, Michael le Cordeur, wenst dat de toekomst van het Afrikaans in handen is van degenen die de taal spreken en niet van 'politici die het voor hun eigen belangen gebruiken'.

In Zuid-Afrika heerst onduidelijkheid of Bosma nu wel of niet officieel is uitgenodigd door de Federasie van Afrikaanse Kulturvereniginge (FAK).

Pleitbezorger
Bosma heeft zich eerder opgeworpen als pleitbezorger van het Afrikaans. Zo stelde hij in een column in NRC Handelsblad dat de taal, die de blanke bevolking oorspronkelijk sprak, steeds vaker verdrongen wordt door het Engels.

Bosma, die door velen wordt gezien als de partij-ideoloog van de PVV, is lid van de Interparlementaire Commissie van de de Nederlandse Taalunie. Daarin werken Nederland, België en Suriname samen op het gebied van het Nederlands.

Samen met een aantal van die commissieleden deed Bosma op 6 februari nog een oproep om het Afrikaans meer te steunen.

Meer over