PVV: De 'Jappen' moeten lappen

'De Jappen moeten lappen'. Die boodschap had PVV-Tweede Kamerlid Roland van Vliet vanmiddag op het Malieveld in Den Haag voor minstens 1500 medewerkers van autofabriek NedCar.

ANP/Redactie
PVV-Tweede Kamerlid Roland van Vliet Beeld ANP
PVV-Tweede Kamerlid Roland van VlietBeeld ANP

Die zijn daar samengekomen voor een manifestatie tegen de dreigende sluiting van de fabriek in Born. Daarnaast woont een groot aantal werknemers vanavond het debat in de Kamer over NedCar bij.

PVV'er Van Vliet wil dat de Japanse eigenaar Mitsubishi over de brug komt met een goed sociaal plan voor de medewerkers. 'Het onderste moet uit de kan om NedCar te helpen', zei Van Vliet. Maar, zo benadrukte hij, sprookjes moeten niet worden beloofd.

Behalve Van Vliet waren vertegenwoordigers van andere politieke partijen op het Malieveld vertegenwoordigd, zoals PvdA-leider Job Cohen, CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en SP-voorman Emile Roemer.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) herhaalde tegenover de demonstranten dat hij al het mogelijke zal doen om Mitsubishi te bewegen volledig mee te werken bij de zoektocht naar een overnamekandidaat. Maandag reist Verhagen naar Japan. 'Ik ga knokken om Nedcar overeind te houden'.

Vakbond FNV wil dat de overheid tijdelijk de NedCar-fabriek overneemt in afwachting van een nieuwe eigenaar. Medewerkers van de autofabriek zouden bovendien in aanmerking moeten komen voor deeltijd-WW.

Verhagen wil echter geen valse hoop wekken en zei dat een overname van NedCar door de overheid er niet inzit.

Meer over