PvdA wil einde maken aan belastingtrucs

De PvdA wil een einde maken aan de fiscale trucs van ondernemingen als Google en Apple. PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom zegt hier klaar mee te zijn.

Diederik Samsom wil belastingontduiking bij grote bedrijven beter aanpakken Beeld anp
Diederik Samsom wil belastingontduiking bij grote bedrijven beter aanpakkenBeeld anp

Samsom wil als het nodig is om coalitiepartner VVD heen het kabinet dwingen een steviger standpunt in te nemen. Omdat er momenteel een Europese richtlijn ligt voelt Samson zich gesterkt in zijn aanpak. Die kan worden omgezet in nationale wetgeving.

Samsom doet verschillende voorstellen die tot betalingen aan de fiscus moeten leiden. Zo moet er een zwarte lijst komen van bedrijven die door slinkse constructies geen belasting afdragen. Ook moeten bedrijven worden verplichtte vernelden in hun jaarverslag hoeveel winst zij in welk land maken en hoeveel belasting ze daarover hebben betaald in dat land.

Schatkist
Volgens de PvdA-leider heeft de Nederlandse schatkist te lijden onder de fiscale trucs. Zo zou de schatkist 1 tot misschien wel 4 miljard euro mislopen.

Samsom is van mening dat de de Nederlandse samenleving toch niets heeft aan bedrijven met alleen maar een brievenbus. "Het zorgt niet voor werkgelegenheid, draagt niets bij aan de economie, het is puur een constructie.''

Lees hier het volledige interview [+]: Samsom poetst profiel PvdA op

Meer over