PvdA: Pak racisme harder aan

Racisme moet als een hatecrime worden behandeld met hogere straffen, dat staat in het verkiezingsprogramma dat de PvdA maandagavond in Rotterdam presenteert.

Deborah Jongejan
De PvdA presenteert het verkiezingsprogramma Een verbonden samenleving Beeld ANP
De PvdA presenteert het verkiezingsprogramma Een verbonden samenlevingBeeld ANP

De partij wil gespecialiseerde agenten om het probleem aan te pakken. De sociaaldemocraten willen dat werkgevers die zich schuldig maken aan discriminatie van hun werknemers of sollicitanten aan de schandpaal worden genageld: naming and shaming voor de ergste overtreders. Ook moeten politie en justitie vaker daders van racisme opsporen en vervolgen.

"Discriminatie is splijtend in de samenleving. Je ziet dat de discussie over Zwarte Piet al niet normaal gevoerd kan worden. Dat moeten we hard aanpakken," zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman.

De rode draad van het programma, getiteld 'Een verbonden samenleving', is dat Nederland weer wat saamhoriger moet worden. Spekman: "De economische crisis ligt gelukkig achter ons, maar sluipenderwijs zijn we veel zekerheden kwijtgeraakt. Ook staan we meer met verhitte koppen tegenover elkaar."

Daarom willen de sociaaldemocraten meer investeren in gemengde wijken en scholen en kinderen leren over vooroordelen en sociale vaardigheden tijdens het vak burgerschap.

Zorgverzekeraars
Op het gebied van de zorg schuift PvdA duidelijk op in de richting van de SP. De partij wil de marktwerking terugdringen. Zorgverzekeraars mogen niet meer concurreren op de basisverzekering, alleen nog op aanvullende polissen. Ook verschuift de PvdA de macht van zorgverzekeraars naar regio's, waar zorgaanbieders, gemeenten en patiënten afspraken over het zorgaanbod moeten maken.

Opvallend is verder dat de PvdA 100.000 banen wil subsidiëren, zoals conciërges, toezichthouders in de tram en hulpkrachten bij sportverenigingen. Dit mag niet leiden tot verdringing van al bestaande banen. Daarnaast moet er een 36-urige werkweek komen, waardoor mensen vier dagen van 9 uur kunnen gaan werken en een dag thuis kunnen zijn.

Onderwijs
De PvdA wil verder 10 miljoen investeren in het onderwijs. Kinderen moeten meer kansen hebben om door te stromen naar hogere onderwijsniveaus. De partij wil de hogere niveaus van het vmbo verlengen van vier naar vijf jaar. Leraren moeten getraind worden om beter om te gaan met verschillen in de klas.

Ook wil de partij voor asielzoekers de kosten van inburgering betalen als dat financieel noodzakelijk is. Nu draaien vluchtelingen met een verblijfsstatus nog zelf voor die kosten op en moeten daar meestal een lening voor afsluiten.

Spekman ging desgevraagd ook nog in op de kritiek van kandidaat-lijsttrekker Jacques Monasch. Monasch vindt dat het program zo nodig herschreven moet worden als hij de strijd voor het lijsttrekkerschap wint, omdat hij er geen invloed op heeft gehad. Onzin, stelt Spekman. "Alle Kamerleden hebben inspraak gehad. Jacques zat zelfs in een werkgroep. En uiteindelijk kunnen alle leden nog inhoudelijke voorstellen doen."

Meer over