PvdA opnieuw in verdediging; Samson: stampei om niks

Diederik Samsom in Gsprek met PvdA-lijstrekker Job Cohen. De PvdA ontekent dat het programma van de partij is aangepast. De AOW-leeftijd gaat 'gewoon' in 2020 in zijn geheel een jaar omhoog, stelde Kamerlid Diederik Samsom. Foto ANP Beeld
Diederik Samsom in Gsprek met PvdA-lijstrekker Job Cohen. De PvdA ontekent dat het programma van de partij is aangepast. De AOW-leeftijd gaat 'gewoon' in 2020 in zijn geheel een jaar omhoog, stelde Kamerlid Diederik Samsom. Foto ANP

DEN HAAG - En weer past de PvdA het verkiezingsprogramma aan. Of toch niet? Niet voor het eerst zijn de sociaaldemocratische plannen voor verhoging van de AOW-leeftijd onderwerp van discussie.

Hoe zat het ook weer? In het oorspronkelijke programma stond duidelijk dat de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 ging en in 2025 naar 67. Groot was dan ook verbazing toen het Centraal Planbureau vorige week in de doorberekening melding maakte van nog een datum: de AOW-leeftijd zou al in 2015 omhoog gaan, naar 65 jaar en vier maanden.

Kiezersbedrog, spinde D66, dat de laatste weken veel virtuele zetels door de grote linkse broer zag worden afgesnoept.

De PvdA ontkent echter het programma te hebben aangepast. De AOW-leeftijd gaat 'gewoon' in 2020 in zijn geheel een jaar omhoog, stelde Kamerlid Diederik Samsom gisteren nog maar eens in het journaal. D66-leider Alexander Pechtold was er als de kippen bij om die uitspraak te duiden als een nieuwe 'draai' van de PvdA.

Samsom zegt te moeten glimlachen van alle stampei die de Democraten veroorzaken. Om niets, verzekert hij. ''Nogmaals: 2020 blijft 2020. Die 2015 was slechts een technische aanname." Het CPB telt alleen bezuinigingen mee die ten minste in 2015 ingaan. Omdat de PvdA de AOW pas in 2020 wil verhogen, zou de partij in de rekensommen miljarden euro's aan besparingen tekortkomen. En dus werd een fictieve eerste stap in 2015 doorgegeven. Die leverde 400 miljoen euro op, een bedrag dat de PvdA in feite dus misloopt. Maar volgens Samsom staan daar genoeg andere besparingen tegenover zodat de beoogde bezuiniging wordt gehaald.

Dat de PvdA haar kiezers op het verkeerde been zet, zoals D66 beweert, wuift Samsom weg. ''Het zou toch juist raar zijn als wij de systematiek van het CPB ons programma laten dicteren? Wij vertikken dat" om daar vervolgens fijntjes aan toe te voegen dat CDA, GroenLinks en ook D66 zich wel de wet door de rekenmeesters hebben laten voorschrijven.

Ondanks Samsoms luchthartigheid is de opwinding over het program niet goed ontvangen bij de PvdA. Eerder kreeg de partij ook al de hoon van de concurrentie over zich heen na andere aanpassingen van het programma. Zo werd een bezuiniging op de lange termijn alsnog ingevuld, nadat het program die nog open had gelaten. En vrijdag deed Cohen zijn collega-lijsttrekkers versteld staan door aan te kondigen dat het inkomensafhankelijk maken van het eigen risico niet doorging, omdat die maatregel te weinig op zou leveren.

Woensdag in het televisiedebat in Carré staat het thema economie centraal. Dit was van meet af aan de zwakke plek van Cohen, zeker nadat uitlekte dat hij zich liet bijscholen door economen van zijn partij. Nu voor de derde keer in korte tijd vraagtekens worden gezet bij de financiële degelijkheid van de PvdA-plannen, moet hij van goede huize komen om een goed verhaal te houden. De term 'draaikont', die eerder aan zijn voorganger Wouter Bos kleefde, lijkt Cohen eveneens over zich af te roepen. Samsom vertrouwt erop dat de kiezer het wel begrijpt. ''Dan hebben we maar iets meer uit te leggen." (GPD)

Meer over