PvdA op winst na vertrek Cohen

In de peiling van Maurice de Hond wint de PvdA twee zetels terug van de drie die ze vorige week verloor. De PVV verliest er twee.

ANP/Redactie
Job Cohen tijdens persconferentie over zijn aftreden als politiek leider van de PvdA. Beeld anp
Job Cohen tijdens persconferentie over zijn aftreden als politiek leider van de PvdA.Beeld anp

Bij de PVV lijkt daarmee het positieve effect op de peilingen van het Polen-meldpunt gehalveerd. Bij de PvdA stapte deze week Job Cohen op en begon de kandidaatstelling voor zijn opvolging.

Ten opzichte van vorige week wint de VVD een zetel en verliest de SP er een. Bij De Hond staan deze partijen nu allebei op 32 zetels. In werkelijkheid heeft de VVD 31 zetels en de SP 15.

Doordat het CDA in de peiling nog altijd op 12 zetels staat (21 in de Tweede Kamer), staat de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV nu bij De Hond op 66 zetels, tien minder dan in de Tweede Kamer.

De PvdA staat nu op 16 zetels (30 in de Kamer), eentje minder dan D66 met 17 (tien in de Kamer). Bij de overige partijen zijn geen wijzigingen ten opzichte van vorige week.

Leiderschap PvdA
De Hond peilde op vrijdag ook de populariteit van de kandidaten voor het leiderschap van de PvdA. Op dat moment was de kandidatuur van Nebahat Albayrak nog niet bekend. Onder de PvdA-kiezers heeft Diederik Samsom de meeste steun met 34 procent, voor Ronald Plasterk met 29 procent en Martijn van Dam met 14 procent.

Onder alle Nederlanders scoort Plasterk het hoogst met 27 procent, tegen 23 procent voor Samsom.

Diederik Samsom. ©ANP Beeld
Diederik Samsom. ©ANP
Meer over