PvdA onderzoekt verbod op hoerenlopen

De PvdA stelt een onderzoek in naar de invoering van een verbod op prostitueebezoek. Dat schrijft het AD vandaag. Kamerlid Myrthe Hilkens reist later deze week naar Zweden om het beleid daar in ogenschouw te nemen. Wie in Zweden een prostituee betaalt, loopt kans op een boete of gevangenisstraf.

Redactie
Een tippelzone. Beeld ANP
Een tippelzone.Beeld ANP

'Ik wil met een open geest kijken wat we van Zweden kunnen leren. Gedwongen prostitutie is een van de belangrijke misstanden van deze tijd', zegt Hilkens.

'Een groot deel van de prostituees wordt dag in dag uit verkracht. Zo voel ik het, als ik bedenk dat 50 tot 80 procent van de vrouwen wordt gedwongen. Alleen is het niet de hoerenloper die haar dwingt, maar een mensenhandelaar of een pooier. Of ze wordt gedwongen vanwege een ernstige verslaving. Ik voel me verantwoordelijk voor die vrouwen.'

PvdA-vicepremier Asscher liet zich in zijn periode als Amsterdams wethouder al eens waarderend uit over het strenge Zweedse beleid. Met minister Opstelten (Justitie en Veiligheid) is hij bezig met het opstellen van een notitie over de maatregelen van het kabinet tegen misstanden in de seksbranche.

Meer over