PvdA: geen 26 miljoen voor scholen zonder doelstellingen

De PvdA vindt het onverstandig 26 miljoen euro uit te trekken voor beurzen voor leraren en scholen als er niet bij wordt verteld wat dat moet opleveren.

Elisa Hermanides en Vincent van Rijn
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat zei voorzitter Marjolein Moorman van de PvdA-fractie gisteravond in Park Politiek van AT5 en Het Parool over de plannen van D66-wethouder Simone Kukenheim.

Zij wil dat leraren volgend schooljaar tweeduizend euro kunnen krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Ook scholen kunnen een beurs, van hooguit negentigduizend euro, krijgen voor projecten die het onderwijs beter maken. Moorman: 'Alles is mogelijk. Aanvragen worden niet echt getoetst.'

D66 en de VVD vinden het juist een verademing dat scholen en leraren de vrijheid krijgen zich te ontplooien en te verbeteren.

D66-raadslid Zoë Kwint: 'Er wordt gekeken naar de relatie tussen wat je wilt bereiken en wat je ervoor wilt doen. Godzijdank is niet dichtgetimmerd waar je voor deze beurs allemaal aan moet voldoen.' VVD-raadslid Werner Toonk zei dat de overheid zich zo weinig mogelijk moet bemoeien met wat in de klas gebeurt.

Moorman vreest dat vooral 'grote scholen die goed op orde zijn', het geld zullen binnenhalen. Ook vraagt zij zich af hoe docenten die op cursus gaan, zullen worden vervangen. Toonk maakt zich daar niet druk over. 'Docenten hebben een riant aantal vakantiedagen. Er moet voldoende ruimte zijn om het lesprogramma niet in problemen te laten komen.'

Meer over