PvdA eist zetel Ozcelik op

AMSTERDAM - Onafhankelijk deelraadslid Ekrem Ozcelik ligt overhoop met de PvdA in Bos en Lommer, die hij vorige maand de rug heeft toegekeerd. Fractievoorzitter Jasper Etten van de PvdA wil dat de afvallige socialist zijn zetel teruggeeft.

''Dat is heel normaal - zeker voor raadsleden die niet op eigen kracht verkozen zijn,'' aldus Etten. Ozcelik zegt de PvdA vanuit de raad kritisch te willen volgen. Dat is zijn plicht als volksvertegenwoordiger, vindt Ozcelik. De PvdA blijft voor hem een partij waarbij hij zich betrokken voelt. Op Ozceliks visitekaartje prijkt een geknakte roos.

Bij Ozceliks eerste onafhankelijke optreden in de raad was al enige spanning voelbaar. Een betoog van het raadslid werd begroet met een steun of zucht van PvdA-zijde.

Vorige week woensdag kwam het tot een confrontatie. Ozcelik droeg een duoraadslid voor om zijn eenmansfractie te versterken, Agnes Vester, een voormalig raadslid voor Mokum Mobiel en Bewonersbelangen Bos en Lommer.
Vesters voordracht moest eerst worden goedgekeurd door een meerderheid van de raad. Van de vijftien aanwezige raadsleden brachten er zeven een ongeldige stem uit. Daardoor werden de noodzakelijke negen stemmen niet gehaald.

Omdat de stemming geheim was, bleef onduidelijk wie Vera had weggestemd, maar Ozcelik denkt dat het een geplande actie van de PvdA was. Etten ontkent dat het de bedoeling was Vesters benoeming te blokkeren, maar laat wel doorschemeren dat ten minste een deel van de ongeldigstemmers in PvdA-gelederen moet worden gezocht. ''Ik heb de fractie vrijgelaten, maar we wilden wel een signaal geven,'' aldus Etten.

Oppositiepartij VVD wrijft graag nog wat zout in de wonde. ''Heel kinderachtig van de PvdA,'' is het commentaar van raadslid Bas Mouton. Bestuurspartij GroenLinks laat weten het vooral zuur en treurig voor Vester te vinden.

In de Bos en Lommerse politiek is het al een paar weken onrustig. Zo trad stadsdeelbestuurder Ayhan Yalin (PvdA) af omdat de deelraad geen vertrouwen in hem had. Vorige week kwam stadsdeelbestuurder Ger Timmer (GroenLinks) in problemen, omdat hij zes ton tekortkwam voor de herinrichting van het Wachterliedplantsoen, waar een kinderboerderij zou moeten komen. (Van een verslaggever)

Meer over