Plus

Pussy Riot is voor niemand bang: 'Ik denk niet aan consequenties'

Nadja Tolokonnikova en Sasja Adler van Pussy Riot waren zondag te gast in Ruigoord. Simone van Saarloos ging met ze in gesprek over kunst, feminisme en activisme.

Janet Lie
Gastvrouw Simone van Saarloos (l) en Pussy Riotleden Sasja Adler (met bivakmuts) en Nadja Tolokonnikova Beeld Maarten Brante
Gastvrouw Simone van Saarloos (l) en Pussy Riotleden Sasja Adler (met bivakmuts) en Nadja TolokonnikovaBeeld Maarten Brante

Het ruikt naar zweet en bier in de volle kerk van kunstenaarskolonie Ruigoord. De microfoon kraakt geregeld oorverdovend, mensen zitten op houten bankjes en achterin wordt "Fuck Poetin!" geschreeuwd: de punksfeer zit er goed in.

Samen met Amnesty International voeren leden van punkband Pussy Riot Nadja Tolokonnikova en Sasja Adler actie voor de Russische politieke gevangene Ilja Dadin. Een dag eerder reden ze in een roze tank met regenboogvlaggen over het Zwarte Crossfestival om aandacht te vragen voor zijn lot.

Punk Prayer
In 2012 werden drie leden van Pussy Riot veroordeeld voor 'door religieuze haat gevoed hooliganisme' nadat ze in een kerk in Moskou het protestlied Punk Prayer hadden gezongen. Met felgekleurde bivakmutsen op uitten ze kritiek op de corrupte regering en vroegen ze de maagd Maria het land te verlossen van Poetin.

Tolokonnikova zat een jaar in een gevangenis en strafkamp voordat ze dankzij Amnesty International vrijkwam. De beroemde video wordt op een groot scherm als activistisch altaar vertoond, terwijl zonlicht door de glas-in-loodramen schijnt. "Het klinkt eigenlijk minder slecht dan ik dacht," zegt Tolokonnikova.

Ze zit naast Sasja Adler, die een felrode bivakmuts draagt. Voor Tolokonnikova is het nutteloos om er een te dragen omdat haar gezicht wereldwijd bekend is.

"Mijn identiteit is nog privé omdat ik later bij Pussy Riot ben gekomen," zegt Adler. Dat doet ze goed: het enige Googleresultaat dat gastvrouw Simone van Saarloos kon vinden, was van een vrouw uit Chicago die haar woning toont.

Avances
Een oudere man in het publiek vraagt of Adler haar muts af wil zetten. "Ik kan zien dat je mooie ogen en een mooie mond hebt. Mag ik de rest zien?" Als ze weigert, blijft de man aandringen en ontstaat rumoer in het publiek. Ironisch dat de man juist op deze avond avances maakt naar een vrouw in een bivakmuts. Als hij doorpraat en zegt dat Poetin een 'goede kerel is', kijkt de hele kerk hem met argusogen aan. Adler zet hem op zijn plek en er klinkt luid geklap uit het publiek.

Sinds Punk Prayer hebben de vrouwen niet stilgezeten. In 2015 maakten ze de video I can't breathe, een steunbetuiging aan de Amerikaanse Black Lives Matterbeweging. De titel refereert naar de laatste woorden van de Afro-Amerikaanse sigarettenverkoper Eric Garner, voordat hij door politieagenten werd gedood.

"We namen een antioorlogslied op in New York," zegt Tolokonnikova. "Buiten werden protesten gehouden om de politieagent die Garner wurgde, veroordeeld te krijgen. Het duurde niet lang voordat wij samen met de activisten protesteerden."

Dit jaar kwam hun nieuwste video Chaika uit, over procureur-generaal Joeri Tsjaika, die schijnbaar connecties heeft met de Russische maffia.

In de prachtig gestileerde clip - esthetisch gezien heel anders dan die in hun begindagen - zingt Tolokonnikova over haar loyaliteit aan Moeder Rusland vanuit Tsjaika's perspectief, terwijl ze gevangenen opsluit en martelt. Ze is niet bang om weer in de gevangenis te belanden. "Ik denk niet aan consequenties. Maar dat heb je waarschijnlijk al gemerkt."

Activistisch collectief
Ook had Tolokonnikova met mede-Pussy Riotlid Maria Aljokhina een rolletje in de Amerikaanse politieke dramaserie House of Cards. Tijdens een etentje in het Witte Huis gaan ze de confrontatie aan met de Russische president Viktor Petrov - overduidelijk gemodelleerd naar Poetin.

Een sterke scène, die in het echte leven waarschijnlijk nooit zal plaatsvinden. Hoe is het eigenlijk om als antikapitalistische activist in een commerciële serie te spelen? "Beau Willimon, de bedenker van de serie, is een badass leftist. Hij maakt de Amerikaanse politiek kapot met zijn serie."

De vrouwen benadrukken dat Pussy Riot geen band is, maar een activistisch collectief met wisselende leden. "We hebben dezelfde waarden en esthetiek. We zitten in verschillende landen. Maar we hoeven elkaar niet te kennen."

Wie weet hoeveel nieuwe Pussy Riotleden zich aan het einde van de avond hebben gemeld.

Bekijk het protestlied Punk Prayer hieronder:

Meer over