Weekendtips

Purno de Purno en stampen in de Sugar: op naar een fijn weekend!

Van een beklemmende VR-installatie tot twaalf uur lang alle afleveringen van Purno de Purno bekijken: niemand hoeft dit weekend verveeld thuis te zitten. Behoefte aan een fikse kickstart? Check dan gauw onze tips.

Andrea Huntjens
Het Holland Festival speelt zich af in theaters en musea in de hele stad. Beeld Ada Nieuwendijk
Het Holland Festival speelt zich af in theaters en musea in de hele stad.Beeld Ada Nieuwendijk

Vegetarisch eetfestijn
De eerste editie van het Veggie Festival strijkt vrijdag neer op de NDSM-werf. Sluit de werkweek af met een veggiemibo en in de rest van het weekend kun je genieten van de eerste plantaardige biefstuk ter wereld. Je kunt veganistisch ijs proeven van professor Grunschabel en glutenvrije taartjes van bakkerij Sharp Sharp. En er zijn kraampjes met eten uit allerlei landen, van Italië tot Suriname.
Vrijdag (15.00) t/m zondag (23.00) €9,90 per dag
Scheepsbouwloods NDSM-werf

null Beeld Veggie Festival
Beeld Veggie Festival

Vluchten in Virtual Reality
De Oscarwinnende VR-installatie Carne Y Arena van Alejandro González Iñárritu is deze zomer te beleven in filmmuseum Eye. Als bezoeker neem je de rol in van een Mexicaanse vluchteling op de grens met Amerika. Je zoekt je weg door de woestijn en wordt opgepakt door een grenspatrouille. De verhaallijn is gebaseerd op getuigenissen en laat de confronterende werkelijkheid van de vluchtelingen erg dichtbij komen.
Tijdens het openingsweekend (15 en 16 juni) is de expositie 24 uur lang te bezichtingen (20.00-20.00), daarna is Carne Y Arena dagelijks t/m 26 augustus te bezoeken (10.00-22.00), €19,30
Casco Café (Asterweg 22)

Oscarwinnend regisseur Alejandro G. Iñárritu maakte de tentoonstelling. Beeld Legendary
Oscarwinnend regisseur Alejandro G. Iñárritu maakte de tentoonstelling.Beeld Legendary

Lekker waaien
Kyo-Uchiwa is een Japanse waaier die met veel kleuren en afbeeldingen beschilderd wordt. In het Japans Cultureel Centrum kun je je eigen waaier beschilderen en leer je de kunst en cultuur van deze Japanse traditie, die tot nationaal erfgoed verheven is. De cursus is in het Engels, maar kan eventueel vertaald worden naar het Japans of Mandarijn.
Zaterdag 16 juni (10.00-13.00) €38 incl. materiaal
Nieuwezijds Voorburgwal 177

Het beschilderen van waaiers is in Japan tot kunstvorm verheven. Beeld Viga
Het beschilderen van waaiers is in Japan tot kunstvorm verheven.Beeld Viga

Amsterdam volgens Eberhard
Tot kort voor zijn dood werkte Eberhard van der Laan aan een expositie. Hij wilde aan de hand van archiefstukken uit het Amsterdam Museum laten zien hoe de stad is omgegaan met periodes van drukte en groei. Een wijze les voor het heden en de toekomst, dus. De opening wordt gepresenteerd door Femke van der Laan en de tentoonstelling is vanaf dan iedere dag tussen 10.00 en 17.00 uur gratis te bezoeken.
Zaterdag 16 juni t/m 4 november, gratis
Amsterdam Museum

Van der Laan werkte tot kort voor zijn dood aan de tentoonstelling. Beeld Kamp Seedorf
Van der Laan werkte tot kort voor zijn dood aan de tentoonstelling.Beeld Kamp Seedorf

Sapperedosio!
De paarse grofgebekte animatie-cultheld van de jaren negentig wordt zaterdag geëerd in de Melkweg. Twaalf uur lang worden alle afleveringen van de serie Purno de Purno getoond, kun je in gesprek gaan met de makers en zing je je stem schor bij de karaoke. Aanvullend is er een feest tot in de late uurtjes. De dresscode? Purno-paars.
Zaterdag 16 juni (12.00-00.00) €9,65
Melkweg

Stampen in de Sugar
Inigo Kennedy is een van de meest gedraaide namen in de technowereld en treedt zaterdagnacht op in de Sugarfactory. Tijdens de eerste editie van Thrills - een concept van de Zweedse dj Pär Grindvik - dans je door tot in de ochtend. Mocht je er geen genoeg van krijgen: Thrills gaat verder touren door Europa.
Zaterdag 16 juni (23.59-06.00) €15
Lijnbaansgracht 238

De eerste editie van Thrills belooft een latertje te worden. Beeld Sugar Factory
De eerste editie van Thrills belooft een latertje te worden.Beeld Sugar Factory

Theater uit binnen- en buitenland
Tijdens het Holland Festival zijn in verschillende theaters en musea voorstellingen uit binnen- en buitenland te zien. Dit weekend speelt Toneelgroep Amsterdam in Carré Romeinse tragedies van Ivo van Hove. Het publiek beweegt zich tussen de acteurs, terwijl drie Shakespeareaanse werken (Coriolanus, Julius Caesar en Antonius & Cleopatra) worden opgevoerd.

Op zaterdag is in Pathé Tuschinski de klassieker Der Müde Tod (1921) van Fritz Lang te zien. De zwijgende film wordt op piano begeleid door operacomponist George Benjamin (1960), die al sinds zijn studententijd stomme films van pianomuziek voorziet.

De Franse regisseur Mohamed El Khatib maakte een theatervoorstelling over de levens van voetbalsupporters, te zien in de Stadsschouwburg. De voetbalfans maken deel uit van het stuk: ze staan rondom een patatkraam op het podium en delen persoonlijke verhalen met het publiek. Op deze manier wil El Khatib laten zien dat theater- en voetballiefhebbers meer met elkaar gemeen hebben dan op het eerste gezicht lijkt.
T/m 1 juli, verschillende locaties en prijzen

Romeinse Tragedies van Ivo van Hove vertelt drie verschillende verhalen. Beeld Jan Versweyveld
Romeinse Tragedies van Ivo van Hove vertelt drie verschillende verhalen.Beeld Jan Versweyveld

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over