Plus

Puppyknuffelen bij de UvA: 'Vooral voor de honden leuk'

Het is al een week onderwerp van gesprek: het knuffelen van puppy's op de Universiteit van Amsterdam om stress te verminderen. Maandag was het zover. 'De honden speelden meer met elkaar dan dat ze ons knuffelden.'

Raounak Khaddari
UvA-studenten konden maandag kiezen uit twaalf honden, waarvan drie puppy's, om mee te knuffelen Beeld Raounak Khaddari
UvA-studenten konden maandag kiezen uit twaalf honden, waarvan drie puppy's, om mee te knuffelenBeeld Raounak Khaddari

Tien studenten zitten op kussens in een cirkel in het midden van de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek aan het Singel. Twaalf honden, waarvan drie puppy's, rennen achter elkaar aan, spelen, knuffelen of zoeken een rustige plek - onder een stoel - om te liggen.

Of het voor de dieren ontspannend is? "Het werkt socialiserend," zeggen vier hondeneigenaren tegelijk. "Of ze nu hier met elkaar spelen, op cursus gaan of in het Vondelpark soortgenoten ontmoeten, het is allemaal hetzelfde."

Van het televisieprogramma Dit Was het Nieuws ( 'Ik vind dat als jij het knuffelen van een hondje nodig hebt om je studie door te komen, dan doe je gewoon niet meer mee') en columnist Youp van 't Hek ('Als dit waar is, dan is het einde nabij') tot een dierenwetenschapper die het 'een slecht plan' vindt - iedereen heeft een mening over het UvA-initiatief om studenten een knuffelsessie met honden aan te bieden ter vermindering van tentamenstress.

Ondanks de ophef ging de omstreden ontspanningsactiviteit maandag van start.

'Peepshow'
In het midden van de cirkel zitten twee katten, die geven geen kik. "Dat zijn filmsterren," zegt de eigenaar, Sabine van der Helm. "Die zwarte, dat is Abatutu, de kat die ook in de film De Wilde Stad acteerde. En die rode heeft daar ook een kleine rol in gehad," zegt Van der Helm, terwijl er drie andere honden naar elkaar blaffen en over elkaar heen rollen.

"Het lijkt wel een peepshow," zegt een eigenaar die aan de zijkant van de zaal zit. "Dat zijn ze wel gewend in Amsterdam," vult een ander aan. Vlak voor het kwartier over is, komt een UvA-medewerker de polsbandjes doorknippen. "De tijd is om," zegt een ander later als ie de deur openhoudt. Enkele studenten bedanken de hondeneigenaren voor ze naar buiten lopen.

En, was het ontspannend? "Niet echt," zegt Giorgos Karafyllidis (21), die business administration studeert. "Het is vooral fijn dat je even afleiding hebt. Maar ik denk eerlijk gezegd dat het vooral voor die honden leuk is. Zij speelden meer met elkaar dat dat ze met ons knuffelden."

Puppy room
"Dank je wel, het was echt megaleuk," zegt een opgewekte student als ze de hal van de UB uitloopt. Ze is net klaar met knuffelen.

Via het evenementenplatform Eventbrite hebben 160 studenten een plek kunnen reserveren voor het evenement 'Cuddle us!'.

Een 22-jarige tandheelkundestudent was te laat. "Toen ik het op Facebook zag staan, waren alle plekken al vergeven. Het had me leuk geleken een keer op een andere manier mijn gedachten te verzetten. Dat hoeft niet per se met dieren, hoor. De UvA mag ook met iets anders komen. Maar nu doe ik elke keer hetzelfde tussen het studeren door: wandelen of hier tegenover op het plein zitten."

De 160 gelukkigen die wel op tijd waren, worden voor ze zich naar de 'puppy room' begeven expliciet gewezen op de regels. Zo mogen de honden niet worden gevoerd, zijn etenswaren niet toegestaan en moeten bezoekers zich rustig houden. Ook mogen er geen harde geluiden worden gemaakt. Slaapt een pup? Laat hem dan met rust. Wie aangeeft de regels gelezen te hebben krijgt een bandje en mag doorlopen.

Stressniveau
Volgens de UvA blijkt uit onderzoeken dat interactie met honden het stressniveau kan verminderen. Of het personeel van de Universiteitsbibliotheek daar iets van heeft gemerkt, is maar de vraag. Liefst vier medewerkers waren maandag bij de ingang van de Doelenzaal erg druk met het op afstand houden van de toegestroomde media.

Meer over