Puppy met hondsdolheid ontdekt in Amsterdam

Bij een hond in Amsterdam is woensdag hondsdolheid vastgesteld. Inmiddels heeft de GGD Amsterdam ongeveer vijftig mensen opgespoord die met het dier in contact zijn geweest en ze gevaccineerd om te voorkomen dat ze ziek worden. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag bekendgemaakt.

ANP/redactie
Een hond wordt ingeënt tegen hondsdolheid. Archief © AFP Beeld
Een hond wordt ingeënt tegen hondsdolheid. Archief © AFP

Het hondje van 8,5 week oud, dat artsen hebben laten inslapen, is op 4 februari met een chip en gezondheidscertificaat uit Marokko naar Spanje vervoerd en een week later naar Nederland gekomen. Sinds 1991 is er in Nederland geen hondsdolheid meer bij huisdieren aangetroffen.

Hondsdolheid, of rabiës, wordt veroorzaakt door een virus dat wordt uitgescheiden in speeksel. Bij bijten, maar ook door likken kunnen mensen en dieren besmet raken. Al voordat dieren verschijnselen vertonen van hondsdolheid, zijn ze besmettelijk voor hun omgeving. Regio's waar nog hondsdolheid heerst, zijn onder meer Oost-Europa en Noord-Afrika.

De besmetting van hondsdolheid bij dit hondje is bevestigd door het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad. Bij een vermoeden van een dierziekte wordt dit instituut altijd door de NVWA ingeschakeld om de monsters van het zieke dier te onderzoeken.

Meer over