'Psychiaters bereid op de barricaden te gaan'

Damiaan Denys, hoofd van de afdeling psychiatrie in het AMC, is de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Hij pleit voor minder bureaucratie in zijn vak, desnoods met protesten.

Jop van Kempen
Damiaan Denys Beeld Lenny Oosterwijk
Damiaan DenysBeeld Lenny Oosterwijk

Door de zucht naar controle bij de overheid en zorgverzekeraars is er een woud aan regels waarmee psychiaters zijn opgezadeld, aldus Denys. Ze zijn zo'n dertig procent van hun tijd kwijt met administratieve handelingen.

"Veel te veel. Het gaat ten koste van contact met patiënten. Dat percentage moet terug naar tien of vijftien. Hoe minder, hoe beter."

Als specialist op het gebied van dwangstoornissen weet Denys echter ook dat controle verslavend is. Mensen die controle hebben, willen altijd meer controle, nooit minder. Dat geldt waarschijnlijk ook voor organisaties als de overheid en de zorgverzekeraars.

Denys zal bij die instanties een appèl doen op het gezonde verstand en pleiten voor minder bureaucratie, maar hij heeft ook een machtsmiddel. "Collega's zijn bereid op de barricaden te gaan."

Lees hier het hele interview: Damiaan Denys: Psychiatrie moet terug naar de kern [+]

Meer over