Update

Provincie Drenthe wijst opnieuw natuurakkoord af

De provincie Drenthe zal niet instemmen met het nieuwe natuurakkoord van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw). Volgens de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma (PvdA) zijn de provincies met het nieuwe akkoord nog slechter af, zo liet hij vandaag via zijn woordvoerster weten.

ANP/Redactie
Staatssecretaris Henk Bleker. Beeld ANP
Staatssecretaris Henk Bleker.Beeld ANP

Munniksma speelde een cruciale rol tijdens het vorige natuurakkoord. Hoewel hij namens de provincies één van de onderhandelaars was die met Bleker tot het akkoord kwamen, trok hij later zijn steun in vanwege het volgens hem zwalkende gedrag van de staatssecretaris. 'Ik kan het geschuif en gedraai niet langer goedpraten', zei hij in december.

In het nieuwe akkoord komt volgens Munniksma minder grond beschikbaar voor natuur en is er de eerste jaren ook beduidend minder geld. De gedeputeerde maakte geen deel uit van de onderhandelingsdelegatie bij het nieuwe akkoord. 'Hij was niet echt welkom en hij had er zelf ook moeite mee om met de staatssecretaris door te gaan', aldus de woordvoerster.

Bleker verwachtte vrijdagochtend nog dat alle provincies zullen meewerken. Met provincies die dat niet doen, zal op 'strikte manier via de wet worden afgerekend', zei hij. Neezeggers kunnen ook niet profiteren van de 'plussen' die het akkoord bevat, meldt de bewindsman.

Meer over