Provincie biedt kerkuilen zitplaats aan

De kerkuil in Noord-Holland krijgt een speciale zitplaats langs provinciale weg N242 en rijksweg A7. De provincie en Rijkswaterstaat zetten langs de wegen drie meter hoge zitpalen neer waarop de kerkuil kan neerstrijken en speuren naar prooi.

ANP
Een kerkuil op archiefbeeld Beeld anp
Een kerkuil op archiefbeeldBeeld anp

De palen komen op locaties waarvan bekend is dat er uilen komen. De proef is bedoeld om het aantal dodelijke verkeersslachtoffers onder de kerkuilen terug te dringen.

De vogelsoort beschouwt de wegberm als onderdeel van zijn jachtterrein. De hectometerpaaltjes doen dienst als uitkijkpost of rustplaats. ''Door het schemerige tijdstip waarop de kerkuil het liefst vliegt, en diens lage vliegroute, wordt de vogel vaak niet opgemerkt. Hierdoor is de kans op een aanrijding groot," zegt de provincie.

Muizen
Landen op de groene hectometerbordjes wordt ontmoedigd. Er worden rollers op bevestigd waardoor de vogels geen houvast meer hebben. Op de zitpalen hebben uilen meer zicht op hun prooi. Bovendien zitten ze verder van de weg en worden dan niet meegezogen door het verkeer.

Kerkuilen eten voornamelijk muizen. De kerkuil was vorige eeuw bijna uitgestorven. Eind jaren zeventig waren er nog maar honderd broedparen. Door beschermingsmaatregelen zijn dat er nu 3200 tot 3400.

Meer over