Protestexpositie Dump Trump vooral voor eigen gemoedsrust

WG Kunst vroeg kunstenaars om een protestwerk tegen Donald Trump te maken. De expositie is net een demonstratie, zegt curator Rozé van Leemput (56).

Daan Borrel
De puzzel van een kalasjnikov Beeld Art van Triest
De puzzel van een kalasjnikovBeeld Art van Triest

Zou Trump wat merken van de protestexpositie Dump Trump?
"Ik ben bang van niet. Het is meer voor onze eigen gemoedsrust. We merkten bij onszelf en kunstenaars om ons heen dat we veel bezig waren met de Amerikaanse president. We wilden weten of kunstenaars hun reactie op een andere manier zouden uiten dan mensen in de media doen."

En, reageren ze op een andere manier?
"Sommigen. We hadden een oproep op Facebook en Twitter geplaatst en uiteindelijk doen er 38 kunstenaars mee. Er zitten veel tronies van Trump bij; cartoonachtig werk dat je ook wel in de kranten voorbij ziet komen, maar ook heftiger en abstract werk. Vrijwel iedereen die iets instuurde, mag meedoen, want het is een protestexpositie."

Wat houdt dat precies in; dat er ook echt gedemonstreerd wordt?
"Nee, we zijn geen actievoerders. Het blijft kunst. We zijn alleen dit weekend geopend. Net als een demonstratie: kort maar krachtig."

Waar ligt dan de grens tussen een protestkunstwerk en actievoeren?
"Een kunstwerk protesteert zonder dat je in levenden lijve de straat op hoeft. Een sterk werk uit de expositie dat dit volgens mij doet, is van Beth Namenwirth. Op haar schilderij staat Trump voor Guernica, van Picasso. Naast hem staan twee bewakers die het werk beschermen. Of de puzzel van een kalasjnikov, van Art van Triest. Als Trump die puzzel goed legt, wordt het nog gevaarlijk."

Het begin van een Trumpstroming in de kunst?
"Misschien wel. Ik heb het idee dat kunst de komende periode wel meer geëngageerd gaat worden."

De expositie is te bezichtigen op 25 en 26 februari van 13.00 tot 17.00 uur op het Wilhelmina Gasthuisterrein.

Meer over