Protesten voor vertrek Saakasjvili

De demonstranten vinden vooral dat Saakasjvili moet vertrekken wegens de vernederende oorlog met Rusland vorig jaar om Zuid-Ossetië. Foto EPA Beeld
De demonstranten vinden vooral dat Saakasjvili moet vertrekken wegens de vernederende oorlog met Rusland vorig jaar om Zuid-Ossetië. Foto EPA

TBILISI - De oppositie in Georgië heeft gedreigd de protesten voort te zetten indien president Michail Saakasjvili niet aftreedt. Gisteren zijn zo'n 60.000 Georgiërs in de hoofdstad Tbilisi de straat opgegaan om zijn vertrek te eisen.

De demonstranten vinden vooral dat Saakasjvili moet vertrekken wegens de vernederende oorlog met Rusland vorig jaar om Zuid-Ossetië. Ze verwijten hem 'een lafaard' te zijn. Ook heeft hij nooit de beloofde democratische hervormingen doorgevoerd en te weinig tegen de werkloosheid ondernomen, vinden ze.

De leiders van de oppositie, die de demonstraties hebben georganiseerd, hadden de president tot twaalf uur vandaag gegeven om af te treden. Maar Saakasjvili (41) had gisteren al laten weten dat hij niet van plan is te vertrekken. Hij wil dat de Georgiërs zich juist nu verenigen en 'dag en nacht werken om Georgië te bevrijden'.

''Daar hebben onze mensen zich voor opgeofferd vorig jaar augustus: een verenigd en vrij Georgië,'' zei Saakaasjvili op een herdenking van het neergeslagen protest in 1989 tegen de overheersing van de Sovjet-Unie, waarbij twintig mensen om het leven kwamen. (AP, BBC)

Meer over