'Protesten Taiz kostten zeker 120 mensen het leven'

Bij de antiregeringsprotesten die vorig jaar plaatshadden in de Jemenitische stad Taiz zijn zeker 120 mensen gedood. Dat staat in een vandaag uitgebracht rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

AP/Redactie
Antiregeringsprotesten in Jemen. © EPA Beeld
Antiregeringsprotesten in Jemen. © EPA

Taiz was een van de brandpunten van de protesten tegen president Ali Abdullah Saleh, die momenteel in de Verenigde Staten verblijft voor een medische behandeling. Het rapport van HRW is gebaseerd op interviews met meer dan 170 Jemenitische deskundigen en ooggetuigen.

Mortiergranaten en bulldozers
De veiligheidstroepen hebben in Taiz met scherp geschoten op betogers, hele buurten met mortiergranaten bestookt en een tentenkamp op een plein in Taiz met bulldozers platgewalst. Ook werden ziekenhuis binnengevallen, patiënten uitgezet en werd medisch personeel aangevallen, aldus HRW.

'Ze hadden tanks en bulldozers', aldus de 32-jarige ooggetuige Arif Abd al-Salam. 'Ze gooiden brandbommen de tenten in en schoten van alle kanten op ons. Ik zag met mijn eigen ogen hoe een man met een megafoon de troepen opriep te stoppen hun broeders te doden. Hij werd doodgeschoten.'

22 kinderen
Van de 120 doden in Taiz werden 57 mensen bij protesten gedood, 63 kwamen om door mortierbeschietingen en andere aanvallen op stammen die zich tegen de regering hadden gekeerd. Zeker 22 slachtoffers waren kinderen, aldus HRW.

In totaal zijn er volgens HRW vorig jaar in Jemen 270 doden gevallen bij de antiregeringsprotesten. De organisatie zei dat het werkelijke aantal doden mogelijk nog veel hoger ligt.

Meer over