'Protest Rosenthal nodig tegen besluit Israël'

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken moet zo snel mogelijk bij zijn Israëlische collega Avigdor Lieberman protesteren tegen het Israëlische besluit om de banden met de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties te verbreken. Dat zegt PvdA-Tweede Kamerlid Frans Timmermans.

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans. Beeld anp
PvdA-Kamerlid Frans Timmermans.Beeld anp

Israël verbrak de relaties met de mensenrechtenraad omdat de raad een international onderzoek is begonnen naar Joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Timmermans noemt dat een 'ongehoorde stap' van Israël, die volgens hem averechts zal uitwerken voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

Onderzoekers van de mensenrechtenraad zijn ook niet meer welkom in Israël. Timmermans stelt in Kamervragen aan Rosenthal dat die ook moet proberen om tot een gezamenlijke EU-veroordeling van het Israëlische besluit te komen.

Resolutie
De raad besloot vorige week tot een onderzoek naar de bouw van nederzettingen op de Westoever en in het oosten van Jeruzalem. In een resolutie werden zulke bouwactiviteiten veroordeeld.

Israël beschuldigt de raad van een anti-Israëlische houding, vanwege zijn onevenredige aandacht voor het beleid van Israël en het Israëlische handelen jegens de Palestijnen. Volgens Israël gaat de raad voorbij aan mensenrechtenschendingen in bijvoorbeeld Iran en Arabische landen.

De Palestijnse functionaris Nabil Shaath zei dat Israël een onderzoek niet kan tegenhouden door met de raad te breken. De Palestijnen zijn bezig kaarten en foto's te verzamelen om aan de raad te presenteren. 'Wij zullen naar ieder internationaal orgaan stappen dat onderzoek kan doen en sancties kan opleggen', zei Shaath.

Israël heeft vijfhonderdduizend mensen naar de Westoever en het oosten van Jeruzalem verhuisd sinds het de gebieden in 1967 veroverde. Een groot deel van de internationale gemeenschap ziet de bouw van Israëlische nederzettingen op grondgebied dat de Palestijnen voor hun toekomstige staat opeisen als een belangrijk obstakel voor vrede. Volgens de Palestijnen legt de voortdurende uitbreiding van nederzettingen de uitkomst van eventuele onderhandelingen vast. Israël zegt dat het lot van de nederzettingen en de uiteindelijke grenzen in onderhandelingen moeten worden bepaald, niet met eisen vooraf.

Meer over