Prostitutie-expert: 'Veruit meesten werken zonder dwang'

Volgens prostitutie-expert Hendrik Wagenaar verhindert de grote nadruk op mensenhandel een goede aanpak van problemen in de prostitutie. Dat schrijft Trouw op de voorpagina.

null Beeld afp
Beeld afp

De hoogleraar deed onderzoek naar prostitutie in verschillende landen en concludeerde dat beleid niet werkt als het onderwerp constant onder een vergrootglas ligt. 'Termen als mensenhandel duwen vrouwen in een slachtofferrol, wat geen recht doet aan alle momenten dat de vrouwen zelf beslissingen nemen.'

Wagenaar benadrukt dat de meeste prostituees hun werk zonder dwang uitoefenen. Als er al wel sprake is van dwang, weten zij zich daar vaak aan te ontworstelen.

Wagenaar constateert ook dat sekswerk een van de vele instapberoepen van arbeidsmigranten is, naast bijvoorbeeld schoonmaken, werken in de bouw, de tuinbouw, de horeca, etcetera. In al die instapberoepen is veel uitbuiting.

Zweden, waar prostitutie verboden is en eerder deze maand Kamerleden Myrthe Hilkens (PvdA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) een bezoek brachten, is volgens Wagenaar geen goed voorbeeld. 'Daar zijn prostitutie en mensenhandel bepaald niet verdwenen.'

Meer over