Prostituees niet ondergronds na sluiten ramen

In de Bergstraat, een zijstraat van de Singel, zijn ook vrijwel alle prostitutieramen gesloten. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
In de Bergstraat, een zijstraat van de Singel, zijn ook vrijwel alle prostitutieramen gesloten. Foto ANP/Evert Elzinga

AMSTERDAM - Raamprostituees in Amsterdam die op zoek moeten naar nieuwe werkruimte omdat de gemeente het aantal ramen in de binnenstad terugdringt, komen niet massaal in de ondergrondse illegale prostitutie terecht. Ook lijken weinig prostituees zich als gevolg van de sluiting in andere prostitutiesectoren, zoals de escortbranche, te begeven.

Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau Beke heeft uitgevoerd in opdracht van de gemeente Amsterdam. Volgens het onderzoek gaan de prostituees na het sluiten van ramen waarschijnlijk in de meeste gevallen op zoek naar werkruimte bij een andere exploitant in Amsterdam, zo maakte de gemeente woensdag bekend.

Doordat meer prostituees achter minder ramen willen werken, neemt de macht van raamexploitanten toe. Een aantal exploitanten heeft daarom de huren kunnen verhogen en er zou in peeskamers minder goed worden schoongemaakt, aldus de onderzoekers. Wel is, vermoedelijk door de recessie, de vraag naar prositutie afgenomen, wat de prijzen weer doet dalen.

Op de Wallen zou nog steeds sprake zijn van misstanden. Met name Oost-Europese vrouwen hebben volgens de onderzoekers moeite ander werk te vinden zonder de hulp van een pooier.

De gemeente poogt met het project 1012 het aantal prostitutieramen in de stad te verminderen en misstanden op de Wallen aan te pakken. Het onderzoek van bureau Beke richt zich op de effecten van het sluiten van de ramen op korte termijn. De onderzoekers hielden circa veertig interviews met deskundigen en prostituees. (ANP)

Meer over