Update

Progressief Amerika betoogt in Washington

Duizenden demonstranten voeren zaterdag actie bij het Lincoln Memorial in Washington. ANP Beeld
Duizenden demonstranten voeren zaterdag actie bij het Lincoln Memorial in Washington. ANP

WASHINGTON - Tienduizenden progressieve Amerikanen zijn zaterdag in Washington bijeengekomen voor een betoging met de naam 'Eén natie die samenwerkt'. Progressieve groeperingen willen een maand voor de Congres-verkiezingen aantonen dat vele Amerikanen tegen de conservatieve Tea Party zijn, meldden Amerikaanse media. 'As van onwetendheid = Tea Party, Republikeinen en Fox News' stond op een van de borden van de betogers.

In 'Eén natie die samenwerkt' zijn meer dan vierhonderd organisaties vertegenwoordigd, waaronder vakbonden en de burgerrechtenbeweging Naacp. Volgens de organisatoren was de manifestatie niet politiek bedoeld, maar de meeste deelnemers steunden de Democratische Partij van president Barack Obama. Een van de organisatoren schatte het aantal deelnemers op ten minste 175.000.

Richard Trumka, hoofd van de grootste vakbondsfederatie AFL-CIO, spoorde deelnemers aan ''te beloven hun stem te laten horen voor goede banen, rechtvaardigheid en onderwijs''. ''We moeten weer de straat op, bij mensen aanbellen, de kerkbel luiden'', spoorde burgerrechtenactivist Al Sharpton de toehoorders aan. Burgerrechtenactivist Jesse Jackson en zanger Harry Belafonte lieten eveneens van zich horen.

Ook Obama zelf probeerde zijn aanhangers afgelopen week tijdens enkele bijeenkomsten te enthousiasmeren. Volgens peilingen gaan de Democraten op 2 november zetels verliezen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Volgens opiniepeilingen zijn progressieve Amerikanen veel minder fanatiek betrokken bij de verkiezingen dan de conservatieven. ''Republikeinen zijn net honden: ze vechten in troepen en zijn trouw'', meent de 29-jarige Roxanne Bunnell, die een bord droeg met de tekst 'Stop de racistische haat, moslims zijn welkom'. Volgens de studente moeten Democraten ook fanatieker worden en de Democratische boodschap uitdragen. Al is deze poging hiertoe volgens waarnemers rijkelijk laat.

De Tea Party hield afgelopen jaar meerdere manifestaties in Washington, waarvan de laatste enkele weken geleden. (ANP)

Meer over