Update

'Prognose Friso mogelijk pas eind deze week'

Mogelijk kan pas aan het eind van komende week een prognose worden gegeven over prins Johan Friso. Zijn gezondheidstoestand is nog steeds ongewijzigd: stabiel maar niet buiten levensgevaar. 'Er moet rekening mee worden gehouden dat de prognose niet eerder dan aan het eind van deze week kan worden gegeven', aldus de Rijksvoorlichtingsdienst vanmiddag. De prins werd vrijdag bij het skiën bedolven onder een lawine.

Redactie
Koningin Beatrix arriveert met prinses Mabel bij het ziekenhuis in Innsbruck. Beeld ap
Koningin Beatrix arriveert met prinses Mabel bij het ziekenhuis in Innsbruck.Beeld ap

Koningin Beatrix en prinses Mabel, de echtgenote van prins Friso, zijn vandaag opnieuw in het ziekenhuis in Innsbruck op bezoek geweest bij Friso. Zij vertrokken daarna weer naar Lech, waar de koninklijke familie in een hotel zit.

We hielden de gebeurtenissen van vandaag bij in een liveblog. Nieuwe ontwikkelingen melden we uiteraard direct.

17.15 uur
RTL Nieuws meldt dat Florian Moosbrugger, de skigenoot van de prins tijdens het ongeval, lid is van de reddingsdienst in Lech.

15:30 uur
De koningin zag er 'iets monterder uit bij het verlaten van het ziekenhuis, dan toen ze naar binnen ging'. Dat is althans de indruk van RTL Nieuws-verslaggever Koen de Regt, meldt RTL Nieuws.

14:45 uur
En daar is het bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst: De gezondheidstoestand van prins Johan Friso is volgens de RVD nog steeds ongewijzigd: stabiel, maar niet buiten levensgevaar. 'Er moet rekening mee worden gehouden dat de prognose niet eerder dan aan het eind van deze week kan worden gegeven.'

14:35 uur Koningin Beatrix en prinses Mabel zijn opnieuw in het ziekenhuis in Innsbruck op bezoek geweest bij prins Friso. Hij ligt daar sinds zijn ski-ongeval van vrijdagmiddag. De beide vrouwen waren, net als zaterdag, in het zwart gekleed. Iets na 2 uur verlieten zij het ziekenhuis weer. Zij vertrokken toen weer naar Lech, waar de koninklijke familie in een hotel zit.

12:44 uur De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten aan het begin van de middag met een nieuwe mededeling te komen over de gezondheidstoestand van prins Johan Friso. De RVD laat eveneens weten de berichten in de Oostenrijkse media over een spoedoperatie van de prins, niet te kunnen bevestigen.

12:25 uur
De site van NRC Handelsblad meldt even na het middaguur dat op de MRI-scan die ongeveer 24 uur na het ongeluk van prins Johan Friso's hersenen is gemaakt, 'geen bijzonderheden zijn te zien'. De site baseert zich op 'betrouwbare bronnen uit de Universitätskliniken in Innsbruck'. Ze zeggen ook dat dit de kans op volledig herstel van de prins groter maakt, schrijft journaliste Jannetje Koelewijn. 'Onzeker blijft wel hoe de toestand van de hersenen zich zal ontwikkelen als het lichaam van de prins weer op de normale temperatuur van 37 graden wordt gebracht en als de narcose wordt opgeheven.'

11:36 uur Koningin Beatrix en prinses Mabel zijn vanuit Lech vertrokken naar Innsbruck. Ze vertrokken rond 11.15 uur en niet eerder, zoals eerder werd vermeld. 12:30, UPDATE: ze zijn inmiddels aangekomen.

10:40 uur Terwijl Mabel, Beatrix en vermoedelijk ook Laurentien vanmorgen op bezoek gaan bij prins Friso in het ziekenhuis in Innsbruck, gaan de andere leden van de koninklijke familie skiën. De prinsen Willem-Alexander en Constantijn en prinses Máxima namen hun kinderen en de twee dochtertjes van prinses Mabel en prins Friso mee naar de skipiste in Lech.

10:21 uur Prinses Laurentien, de vrouw van prins Constantijn, bezoekt vandaag waarschijnlijk voor het eerst prins Friso in het ziekenhuis. Ze reist vermoedelijk met Beatrix en Mabel mee, zo meldt de Volkskrantverslaggeefster.

10:05 uur Drie Oostenrijkse kranten schrijven vandaag dat er gisteren een drain in het hoofd van prins Friso is aangebracht, meldt Volkskrantverslaggeefster Will Thijssen vanuit Innsbruck. De drain zou zijn ingebracht om vocht af te voeren. 'Maar dit is niet van officiële zijde bevestigd'. 12:30 uur - UPDATE, Bronnen melden aan RTL Nieuws dat de prins gisteren géén spoedoperatie heeft ondergaan.

9:54 uur Zowel in Lech als in Innsbruck staan zondag weer tientallen journalisten in afwachting van nieuwe ontwikkelingen rond de gezondheidstoestand van prins Friso. In Lech staan de verslaggevers voor het hotel waar de koninklijke familie verblijft, in Innsbruck is het druk bij het ziekenhuis.

In de loop van de dag wordt weer een nieuw communiqué verwacht van de Rijksvoorlichtingsdienst.

9:00 uur Neurochirurg Kees Tulleken heeft zijn medisch beroepsgeheim geschonden door informatie over de toestand van prins Friso te delen met zijn vrouw, NRC-journaliste Jannetje Koelewijn. Dat zei Ben Crul, arts en oud-hoofdredacteur van Medisch Contact in een gesprek met de NOS. Crul becommentarieerde 14 jaar lang tuchtzaken. 'Ik vraag me af of Tulleken ooit de eed van Hippocrates heeft afgelegd, maar hij heeft hem in ieder geval niet gesnapt', zei Crul. 'Alleen de patiënt mag bepalen of er medische informatie over hem naar buiten mag worden gebracht, en als die in coma ligt desnoods de familie'. Als de koninklijke familie Tulleken eventueel zal aanklagen, dan gaat hij het volgens Crul 'moeilijk krijgen bij de tuchtrechter'.

8:40 uur Op de voorpagina's van Oostenrijkse zondagskranten wordt vandaag veel aandacht besteed aan het ski-ongeluk van prins Friso. 'Beven om Friso' kopt de Tiroler Tageszeitung over de volle breedte van de krant. Bijna de hele voorpagina wordt in beslag genomen door een foto van koningin Beatrix en prinses Mabel voor het ziekenhuis in Innsbruck.

7:45 uur:
De afgelopen nacht is geen nieuws gekomen over de toestand van prins Friso. Het laatste bericht is van gisteren en dat is dat de prins nog steeds niet buiten levensgevaar verkeert. Het medische team in Oostenrijk dat prins Johan Friso behandelt, heeft verzocht het aantal bezoekers aan de prins de komende tijd beperkt te houden.

7:00 uur Prinses Mabel,prins Constantijn en Mabels zus Nicoline hebben gisteravond prins Friso bezocht. Ze waren ongeveer een uur in het ziekenhuis in Innsbruck. Eerder op de dag was Mabel samen met koningin Beatrix in het ziekenhuis. De familie verblijft in Lech. De weg tussen Lech en Innsbruck is door sneeuwval lastig begaanbaar.

Prins Constantijn (tweede van rechts) komt samen met Mabel (tweede van links) en haar zus Nicoline Wise Smit (R) aan bij het ziekenhuis in Innsbruck Beeld anp
Prins Constantijn (tweede van rechts) komt samen met Mabel (tweede van links) en haar zus Nicoline Wise Smit (R) aan bij het ziekenhuis in InnsbruckBeeld anp
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Prins Constantijn (tweede van links) vertrekt samen met Mabel (M) en haar zus Nicoline Wise Smit (R) bij het ziekenhuis in Innsbruck, waar prins Johan Friso verblijft sinds zijn skiongeluk. Beeld anp
Prins Constantijn (tweede van links) vertrekt samen met Mabel (M) en haar zus Nicoline Wise Smit (R) bij het ziekenhuis in Innsbruck, waar prins Johan Friso verblijft sinds zijn skiongeluk.Beeld anp
Meer over