Column

Prof. Thom

THEODOR HOLMAN

Toen ik het bericht las, dacht ik dat de krant zich had vergist, maar het bleek waar: acteur Thom Hoffmann wordt professor! Pro! Fes! Sor!

Eerlijk waar, ik lieg het niet. En waarin wordt acteur Thom Hoffmann professor? In Nederlands-Indië!

Nederlands Indië!!!

Dit kan allemaal in Tilburg, waar ze de wetenschap dus niet serieus nemen.

Want is professor Hoffmann gepromoveerd op Nederlands-Indië? Nee. Heeft hij boeken gepubliceerd over Nederlands Indië? Ook niet. Artikelen dan? Nee! Nee! En nee!

Waarom wordt hij dan professor? In een nieuwsbrief voor Indo's die ik wel eens krijg, staat dat 'de grootouders' van Thom Hoffmann uit 'Ons Indië' kwamen. Verder niets. Hoffmann gaat college geven over Eduard Douwes Dekker, oftewel Multatuli.

Hè? Wat? Pardon? Bestaat er één wetenschappelijk of desnoods literair artikel van onze acteur over Multatuli? Nee. Eén essay? Nee! Hebben die grootouders dan enig verband met Multatuli? Nee, ook niet.

Hoffmann krijgt dit bijzonder hoogleraarschap omdat hij 'acteur is en fotograaf', zo lees ik. En hij heeft inderdaad in Max Havelaar gespeeld.

Goh, Pierre Bokma wordt binnenkort rabbijn omdat hij in De koopman van Venetië heeft gespeeld en Wende Sneijders krijgt een leerstoel Frans omdat ze Franse liedjes zingt, en straks mag professor Ali B. ons in Tilburg alles vertellen over onze parlementaire geschiedenis omdat hij bij Pauw en Witteman tegenover Balkenende heeft gezeten.

Wat is dit voor onzin!

Lezers, ik kan en zal niet verhullen dat ik uit elkaar knal van jaloezie. Maar ik kan het bericht nog steeds niet geloven.

Dik van der Meulen schreef een schitterende biografie over Multatuli die de hoogste literaire onderscheiding in Nederland heeft gekregen, maar Dik is geen hoogleraar. Herman Keppy, van Molukse afkomst, doet wetenschappelijk werk voor het Niod, Amanda Kluveld publiceert zeer geregeld en leidt jonge historici op aan de UvA, maar ook zij worden geen hoogleraar.

Kan ik ook niet, net als Thom, ergens bijzonder hoogleraar worden?

null Beeld
Meer over