Proefproject voor agenten met kanker in Amsterdam

De politie start dinsdag met het proefproject Oncopol. Het project is bedoeld voor agenten met kanker. Via het project krijgen zij medische zorg en kunnen ze vroegtijdig reïntegreren op de werkvloer. Amsterdam is de eerste stad die start met de proef.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Het is de bedoeling dat politiecorpsen uit heel Nederland uiteindelijk gebruik maken van het project. Zorgverzekeraar CZ, de Nationale Politie en de politievakbonden steunen de proef. Die houdt in dat zieke agenten al tijdens hun behandeling beginnen met revalideren. Normaal gesproken wordt hiermee gewacht tot de behandeling zich in de laatste fase bevindt. In het geval van Oncopol krijgt de agent een persoonlijk sportmedisch en beroepsgericht revalidatieprogramma aangeboden. Ook wordt hij begeleidt op arbeids- en psychologisch niveau.

'Kanker is een ziekte waar niemand omheen kan. Of je krijgt het zelf, of iemand in je omgeving wordt ermee geconfronteerd', zegt een politiewoordvoerder tegen Metro. 'Ondanks alle onderzoeken en gemaakte vorderingen blijft kanker een grote impact hebben op iedereen die er direct of indirect mee moet leren leven. Ook binnen de politiesector. Bijna iedereen kent wel een collega die is uitgevallen vanwege deze vreselijke ziekte en van wie onduidelijk is of hij weer volledig kan terugkeren in zijn oorspronkelijke functie.'

De woordvoerder vervolgt: 'Om dat te bevorderen is een goed arbeidsrevalidatieprogramma noodzakelijk. Een programma dat niet alleen gericht is op het terugkeren in de maatschappij en in de vertrouwde werkomgeving na afloop van de behandeling, maar ook op het onderdeel blijven uitmaken van de eigen werkomgeving tijdens het ziekteproces. Vanaf vandaag kunnen politiemensen als eerste beroepsgroep in Nederland een beroep doen op zo'n vroegtijdige revalidatie.'

Volgens onderzoekers is er steeds meer bewijs dat vroegtijdig revalideren beter werkt. Patiënten zouden sneller en beter herstellen, tegen minder kosten.

Meer over