Proef ‘knip’ in Weesperstraat gaat niet door

Het project waarbij de Weesperstraat tijdelijk wordt afgesloten, wordt uitgesteld. Dat zei verkeerswethouder Egbert de Vries donderdagochtend.

Marc Kruyswijk
De Weesperstraat, ter hoogte van de Nieuwe Keizersgracht. Beeld Jakob Van Vliet
De Weesperstraat, ter hoogte van de Nieuwe Keizersgracht.Beeld Jakob Van Vliet

Volgens de wethouder is een proef met de zogenoemde knip niet nuttig omdat het verkeer dat over de Weesperstraat rijdt door corona sterk is teruggelopen. Hierdoor zouden de resultaten van een proef te weinig gegevens opleveren.

De proef om de drukke Weesperstraat zes weken lang af te sluiten zou beginnen op 15 maart. De praktijkproef moest een beeld geven van wat er gebeurt als doorgaand verkeer geen gebruik meer mag maken van de straat.

Volgens De Vries is er kans dat de proef later in het voorjaar wel zou kunnen plaatsvinden. Het zou dan gaan om een proef van vijf of zes weken in mei en juni. De Vries stelt dat die periode nog mogelijk zou zijn: later ligt ingewikkeld omdat daarna ook de Piet Heintunnel geheel wordt afgesloten en er problemen zouden kunnen ontstaan met de doorstroming. Over het verplaatsen wordt later deze maand een definitieve beslissing genomen.

Kritisch

De VVD is kritisch over het verplaatsen van de proef naar later in het voorjaar. Stijn Nijssen van de partij stelt dat de situatie over een paar maanden nog steeds niet maatgevend kan zijn. “Stel dat het wel kan, dan komt de economie net weer een beetje op gang en moeten alle ondernemers onmiddellijk omrijden.”

Volgens Numan Yilmaz van Denk is er geen sprake van uitstel, maar kan dit niet anders dan leiden tot afstel.

Wethouder De Vries vindt echter dat een proef enkele maanden later wel zin heeft. “We hebben al kosten gemaakt, dat geld zouden we dan kwijt zijn. Maar vooral denk ik dat een proef wel degelijk zin kan hebben. Mocht er nou straks echt een derde golf komen, dan is het geen goed idee. Daarbij: tijdens corona is de luchtkwaliteit sterk verbeterd. Dit gaat echt wel ergens over.”

Meer over