Update

Processen tegen handlangers Kaddafi begonnen

Libië is vandaag het eerste proces begonnen tegen handlangers van de doodgeschoten dictator Muammar Kaddafi. Een militaire rechtbank in de oostelijke stad Benghazi buigt zich over aanklachten tegen 41 aanhangers van het bewind.

ANP/Redactie
null Beeld AFP
Beeld AFP

De 41 mannen, van wie veel burgers, worden beschuldigd van 'het steunen van het Kaddafi-regime in een poging om de volksrevolutie de kop in te drukken, moorden, het verbreken van de nationale eenheid, hulp geven aan gevangenen om te ontsnappen en het organiseren van criminele bendes', aldus rechter kolonel Ali al-Hamida bij het begin van het proces.

Het volk van Libië kwam 17 februari in opstand tegen Kaddafi, die het olierijke land 42 jaar leidde. Met hulp van de NAVO werd Kaddafi verdreven. De leider werd vervolgens zelf in oktober in zijn geboortestad Sirte doodgeschoten.

De 15 advocaten van de beschuldigden zeiden dat de militaire rechtbank niet bevoegd is om de burgers te berechten. De zaak is verdaagd tot 15 februari om deze vraag te beantwoorden.

Mensenrechtenorganisaties waarschuwen dat veel gevangen aanhangers van Kaddafi momenteel worden gemarteld. Human Rights Watch stelde vrijdag dat de oud-ambassadeur in Frankrijk, Omar Brebesh, is gestorven aan mogelijke mishandeling door milities tijdens zijn gevangenschap.

Meer over