Update

Proces tegen Wilders aangekaart in Jordanië

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Avigdor Lieberman (L). Foto AP Beeld
Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Avigdor Lieberman (L). Foto AP

AMMAN - Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft maandag in een gesprek met de Jordaanse koning Abdullah II aandacht gevraagd voor de rechtszaak die PVV-leider Geert Wilders daar nog boven het hoofd hangt. Hoe de koning daarop heeft gereageerd, wilde Rosenthal na afloop van de ontmoeting in het paleis in de hoofdstad Amman niet zeggen.

Wel zal hij Wilders binnenkort vertellen wat er in het gesprek is gewisseld. Wilders had de minister voorafgaand aan diens bezoek aan Jordanië gevraagd het Jordaanse regime te vragen de ''idiote rechtszaak'' definitief te staken. Tegen de PVV-leider loopt een aanklacht wegens haat tegen moslims en belediging van de profeet Mohammed in de anti-Koranfilm Fitna.

Rosenthal heeft met de koning ook gesproken over de positie van de PVV, die het minderheidskabinet van VVD en CDA gedoogt maar het buitenlandbeleid niet steunt. ''Ik hoefde de koning weinig toe te lichten, omdat hij er perfect van op de hoogte was'', zei Rosenthal. Hij heeft het met Abdullah II onder meer ook gehad over het vredesproces in het Midden-Oosten en de rol van de Europese Unie daarbinnen.

Dat onderwerp staat ook centraal in de ontmoetingen die de VVD-minister de komende dagen in Israël en de Palestijnse gebieden heeft. Maandagavond zei hij in Jeruzalem tegen zijn ambtgenoot Avigdor Lieberman dat Nederland de diepe relaties met Israël wil intensiveren. Lieberman gaf aan de vriendschap tussen beide landen te waarderen.

Hij stelde verder dat de huidige onrust in de Arabische wereld niet te maken heeft met het Israëlisch-Palestijnse conflict, maar het gevolg is van interne problemen in de betrokken landen. De laatste weken is volgens Lieberman duidelijk geworden dat Israël een ''eiland van democratie en stabiliteit'' is. (ANP)

Meer over