Proces gaat Karadzic te hard

DEN HAAG - De voormalige Bosnisch-Servische leider en genocideverdachte Radovan Karadzic vindt dat hij te weinig tijd krijgt om zich voor te bereiden op zijn proces voor het Joegoslaviëtribunaal. De Schotse rechter Iain Bonomy zei dinsdag dat Karadzic eerder te veel tijd krijgt en dat het proces naar zijn zin te langzaam vordert.

Bonomy zei dat Karadzic herhaaldelijk is geadviseerd een advocaat te nemen en niet zijn eigen verdediging te voeren. Als hij niet genoeg tijd heeft is dat Karadzic' eigen keuze, aldus de rechter.

Karadzic werd in juli gearresteerd na dertien jaar voortvluchtig te zijn geweest. Hij wordt beschuldigd van genocide en misdaden tegen de menselijkheid in verband met onder meer de massamoord op achtduizend moslims in Srebrenica en het vier jaar durende beleg van Sarajevo.

Karadzic heeft het recht zelf zijn verdediging te voeren, maar het tribunaal vreest voor een herhaling van de procesgang tegen Karadzic' oude mentor, de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic. Die voerde ook zijn eigen verdediging en wist zijn proces vier jaar te rekken voordat de zaak zonder vonniswijzing ten einde kwam doordat hij in maart 2006 aan een hartaanval bezweek. (AP)

In Banja Luca staken honderen Bosnische Serviërs maandag de in Den Haag terechtstaande Radovan Karadzic een hart onder de riem.Foto AP/Radivoje Pavicic Beeld
In Banja Luca staken honderen Bosnische Serviërs maandag de in Den Haag terechtstaande Radovan Karadzic een hart onder de riem.Foto AP/Radivoje Pavicic
Meer over