'Problemen Argentijnse treinen al jaren bekend'

De Argentijnse autoriteiten hebben niet ingegrepen bij Trenes de Buenos Aires, terwijl al jaren werd gewaarschuwd dat de treinen van het bedrijf niet voldeden aan de veiligheidseisen. Dat heeft de hoogste onderzoeker van het land gezegd.

AP/Redactie
Mensen zoeken naar de namen van familieleden en vrienden in de lijsten van gewonden. Beeld epa
Mensen zoeken naar de namen van familieleden en vrienden in de lijsten van gewonden.Beeld epa

Gisteren was een trein van TBA betrokken bij een botsing. Daarbij kwamen vijftig mensen om het leven.

'In 2008 kregen we signalen van dramatische en verontrustende problemen met de remmen', aldus onderzoeker Leandro Despouy. Hij zei dat het ongeluk te voorzien was en voorkomen had kunnen worden. Hij merkte op dat na controles herhaaldelijk is geadviseerd de concessie van het spoorwegbedrijf in te trekken.

Passagiers die het ongeluk overleefden verklaarden ook dat er problemen leken te zijn geweest met de remmen. De machinist zou tijdens de rit problemen hebben gehad met de remmen, waardoor hij soms voorbij perrons reed en een keer zelfs een station compleet oversloeg. De 28-jarige machinist ligt zwaargewond in het ziekenhuis en kan nog niet gehoord worden. Volgens de Argentijnse minister van vervoer J.P. Schiavi is het echter ook mogelijk de oorzaak te achterhalen met behulp van gps-apparatuur, camera's en opnames van de gesprekken die de machinist voerde.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over