Privéluchtvaart leeft op door nieuwe, lichte jets

SCHIPHOL - Van de scheepvaart naar de luchtvaart, via een zij-uitstapje naar de Tweede Kamer. Vandaag rolt Roland Kortenhorst het eerste toestel van zijn zakenvliegtuigbedrijf Sky-Taxi op Schiphol-Oost uit de hangar.

De zakenvliegerij maakt een nieuwe opleving door met de komst van relatief kleine, goedkope jets. Moesten er voorheen tientallen miljoenen euro's op tafel worden gelegd voor een zakenvliegtuig, de Citation Mustang waarmee Sky-Taxi gaat vliegen, kost 1,9 miljoen euro.

Ook vliegen en onderhoud zijn vele malen goedkoper dan voorheen. "Onze Citation is één van de zuinigste jets die er bestaan." Het bedrijf huurt het toestel, en de drie zustervliegtuigen die Sky-Taxi de komende twee jaar aan haar vloot wil toevoegen.

De komst van dit soort very light jets trekt meer ondernemers. Luchtvaartondernemer Leendert Bikker vliegt sinds kort met de Citation en voormalig Philipstopman Roel Pieper is bestuurder bij een producent van zulke jets, Eclipse. Marktleider is het Amerikaanse Netjets, dat in Europa 140 zakenjets voor zestienhonderd deeleigenaren beheert.

Met hun actieradius van 2100 kilometer kunnen met de toestellen twaalfhonderd luchthavens en vliegvelden worden bereikt. Voor verkeersvliegtuigen zijn bij dezelfde actieradius hoogstens 140 luchthavens voorhanden. Per saldo levert dat een kortere reistijd op.

Volgens de Europese luchtvaartorganisatie Eurocontrol is er de komende vijf jaar een markt voor 440 van zulke toestellen in Europa. Dat is zorgelijk, want de populariteit zou kunnen leiden tot driehonderd extra vluchten per dag in het toch al overvolle Europese luchtruim.
De tweemotorige Citation is volgens Kortenhorst 'een prima kantoortje in de lucht': de vier passagiers kunnen rond een tafel vergaderen en hun werk doen.

Van luxe is verder geen sprake. "Bij ons aan boord geen champagne of gerookte zalm," aldus Kortenhorst. "Wij willen gewoon een goede, professionele vervoersdienst zijn, die ook scherp is in de kosten. Alles is bij ons functioneel; het is een taxi."

Bedrijven kunnen de toestellen van Sky-Taxi charteren voor een prijs per passagier tussen de 3,5 en vijf euro per gevlogen kilometer, of voor het hele vliegtuig tweeduizend euro voor een uurtje vliegen. Sky-Taxi, gaat vanaf Schiphol en Lelystad vliegen. Het bedrijf maakt gebruik van de vergunningen van het op Schiphol-Oost gevestigde All Planes, dat zakenvliegtuigen onderhoudt. (HET PAROOL)

Meer over