Prinses Beatrix reikt drie Zilveren Anjers uit

Prinses Beatrix reikt woensdagochtend 14 juni drie Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Het Parool
Het Prins Bernard Cultuurfonds reikt jaarlijks Zilveren Anjers uit voor mensen die zich vrijwillig hebben ingezet voor cultuur of natuur in Nederland. Beeld ANP
Het Prins Bernard Cultuurfonds reikt jaarlijks Zilveren Anjers uit voor mensen die zich vrijwillig hebben ingezet voor cultuur of natuur in Nederland.Beeld ANP

De onderscheidingen worden uitgereikt aan Jan Buisman uit Den Haag, Elise Wessels-van Houdt uit Amsterdam en Pieter Breuker uit Feanwâlden.

De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of de natuur in het Koninkrijk der Nederlanden.

Beeldende kunsten
Het Cultuurfonds heeft de onderscheiding aan Jan Buisman (1925) toegekend vanwege zijn bijdrage aan de geschiedenis van de meteorologie. Elise Wessels-van Houdt (1943) ontvangt een Zilveren Anjer voor haar rol als moderne mecenas voor de podium- en beeldende kunsten en in het bijzonder voor Nihon no hanga, een omvangrijke collectie Japanse prenten.

Pieter Breuker (1945) ontvangt de onderscheiding vanwege zijn bijdrage aan de cultuurhistorie en in het bijzonder de kaats- en sportgeschiedenis in relatie met kunst en cultuur.

Prins Bernhard heeft tot zijn overlijden in 2004 de onderscheidingen uitgereikt. In 2005 heeft Prinses Beatrix deze taak overgenomen.

Lees ook: Deze 26 Amsterdammers kregen een lintje

Meer over