Prins Johan Friso vecht na ski-ongeluk voor zijn leven

Prins Johan Friso (43) vecht voor zijn leven in de universiteitskliniek in het Oostenrijkse Innsbruck. De tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus raakte vrijdag iets na het middaguur bedolven onder een lawine toen hij bij Lech aan het skiën was. Zijn toestand is stabiel maar hij verkeert in levensgevaar.

ANP/Redactie
Een ambulance arriveert bij het ziekenhuis waar prins Johan Friso wordt behandeld. © ANP Beeld
Een ambulance arriveert bij het ziekenhuis waar prins Johan Friso wordt behandeld. © ANP

Friso was het enige slachtoffer en zou op de plaats van het ongeval zijn gereanimeerd. Hij had een zogenoemde lawinepieper bij zich, waardoor hij snel kon worden gevonden. Men kon hem na 15 minuten bevrijden. Per helikopter werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Artsen kunnen pas over een paar dagen een prognose geven over de toestand van Friso. Volgens Oostenrijkse media zou de prins echter 'hersendood' zijn. Die geruchten werden niet bevestigd.

Met spoed naar Oostenrijk
Zijn moeder en zijn echtgenote Mabel zijn bij hem in het ziekenhuis. Prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prins Constantijn, prinses Laurentien en al hun kinderen zijn vrijdagavond richting Innsbruck vertrokken, maar moesten vanwege het slechte weer uitwijken naar Sankt Gallen in Zwitserland. De familie is vervolgens, met grote spoed, naar Oostenrijk gereisd. Later op de avond kwamen kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima aan in Lech.

Premier Mark Rutte had contact met de koningin. 'Ik heb haar laten weten dat heel Nederland zeer met ze meeleeft.' De minister-president zei niet meer te weten dan dat de beste artsen voor prins Friso zorgen en dat hij veel vertrouwen heeft in de 'hele goede medische zorg' in het Oostenrijkse ziekenhuis. Ook de Eerste en Tweede Kamer lieten weten intens mee te leven. Burgemeester Muxel sprak de bezorgdheid van de bevolking van Lech uit en wenste de prins beterschap.

Dodelijke lawine
De lawine waardoor prins Friso werd getroffen, behoort tot de dodelijkste soort, zeggen deskundigen tegen RTL Nieuws. Het zou gaan om een zogenaamde plaklawine, waarbij een hele plak sneeuw gaat schuiven. Het gevaar van een plaklawine is gelegen in het feit dat het, anders dan bij een losse sneeuwlawine, voor slachtoffers erg lastig wordt om te ademen. Het gewicht van de sneeuw zou de borstkast indrukken, waardoor het ademen wordt bemoeilijkt.

De lawine kwam naar beneden bij Litzen-Zugertobel. De prins was met een andere persoon buiten de piste aan het skiën. Wie dat was, is niet bekendgemaakt, maar het zou gaan om een Oostenrijkse vriend. Volgens burgemeester Ludwig Muxel van Lech hebben de skiërs de lawine waarschijnlijk zelf veroorzaakt. Hij sprak van een sneeuwbank van 30 meter breed en 50 meter lang die in beweging kwam.

Lawinewaarschuwing
Lech was afgesloten van de buitenwereld wegens de sneeuwval; dat gebeurt vaker. Inmiddels is het dorp via het zuiden weer bereikbaar. De weg vanuit het noorden is nog wel dicht. Het sneeuwde de afgelopen dagen flink in het skidorp met ruim 1500 inwoners. Er viel de laatste twee dagen 60 tot 70 centimeter, maar vrijdag was het een droge dag. In het gebied gold lawinewaarschuwing niveau 4, die serieus gevaar buiten de piste oplevert. Een dag eerder werden in Lech ook al wintersporters bedolven onder lawines.

Lech is al sinds begin jaren 60 de wintersportbestemming van de Oranjes. De koninklijke familie verblijft daar traditioneel in Gasthof Post. Ze houden er ook regelmatig een fotosessie. Ook maandag zouden ze voor de pers poseren, maar dat gaat door het noodlottig ongeval niet door. Lech is overigens populair onder veel Nederlanders.

Prins Johan Friso. © ANP Beeld
Prins Johan Friso. © ANP
Prins Friso en prinses Mabel met hun dochters Luana en Zaria. © ANP Beeld
Prins Friso en prinses Mabel met hun dochters Luana en Zaria. © ANP
Meer over