Prins Johan Friso, de tweede zoon van Beatrix en Claus

Johan Friso Bernhard Christiaan David is op 25 september 1968 geboren in Utrecht als Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg. Hij is de tweede zoon van toenmalig prinses Beatrix en prins Claus.

Redactie
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Zijn jeugd op kasteel Drakensteyn verloopt rustig en prettig; de vakanties worden vooral gevierd in Oostenrijk en Italië. De prins blijkt heel sportief. Skiën doet hij graag. Bijna alle pistes rond Lech kent hij uit zijn hoofd. Samen met zijn broers Constantijn en Willem-Alexander vormen ze een hecht gezin.

Van kinds af aan toont Johan Friso weinig enthousiasme over de publieke verplichtingen die bij het koningshuis horen. Dat blijkt helemaal uit zijn beroemde uitspraak, die hij als kind deed voor de camera's: 'Je mag Alex wel in elkaar slaan, maar niet doodslaan, want dan moet ik koning worden'.

School
Friso slaagt in 1986 voor het vwo-examen op het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. Van 1986 tot 1988 studeert hij Mechanical Engineering aan het College of Engineering van de University of California te Berkeley (VS). Aansluitend studeert hij vanaf 1988 luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft om daar in 1994 als ingenieur af te studeren.

Vanaf 1990 studeert de prins ook bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 1995 slaagt hij voor zijn doctoraal examen. In 1997 studeert de prins vervolgens aan het European Institute of Business Administration (INSEAD) te Fontainebleau (Frankrijk) waar hij zijn MBA behaalde. Prins Bolleboos wordt hij genoemd, doelend op zijn niet aflatende studeerzucht. Ondertussen kan hij goed genieten van het studentenleven, omdat alle aandacht van de pers vooral naar prins Willem-Alexander uitgaat.

De prins gaat na zijn studies aan de slag bij de firma McKinsey & Company en later bij de investeringsbank Goldman Sachs International in Londen, waar hij werkzaam is in de investment banking divisie. Vervolgens is de prins mededirecteur bij TNO Space in Delft en managing director voor Wolfensohn & Company in Londen. Vanaf 2011 is Friso werkzaam als CFO (Chief Financial Officer) bij URENCO in Stoke Poges, Buckinghamshire, Engeland.

Gezin
Ondertussen sticht de prins een gezin, met zijn vrouw Mabel Wisse Smit. Deze relatie is vanaf het begin omstreden, omdat Wisse Smit relaties zou hebben gehad met 'onderwereldfiguren'; de naam van de in 1991 vermoorde Klaas Bruinsma komt veelvuldig voorbij. De eerste berichten over een relatie met Wisse Smit duiken in de zomer van 2001 op. In juli 2002 maakt de Rijksvoorlichtingsdienst officieel bekend dat Mabel Wisse Smit tot de nauwe vriendenkring van de Prins behoort. Bijna een jaar later wordt de verloving aangekondigd, maar de feestvreugde wordt verstoord.

In een uitzending van het televisieprogramma van de misdaadjournalist Peter R. de Vries komt in het najaar van 2003 een voormalige lijfwacht van Bruinsma, Charlie da Silva, aan het woord. Mabel Wisse Smit zou volgens hem in 1989 en 1990 een relatie met Bruinsma hebben gehad. Wisse Smit ontkent, maar geeft uiteindelijk wel toe dat zij veel langer met Bruinsma bevriend was geweest, dan zij eerder had beweerd.

Toestemmingswet
De commotie leidt er uiteindelijk toe dat de prins en zijn verloofde afzien van het laten indienen door de regering van een Toestemmingswet. Dit is verplicht als Friso aanspraak wil blijven maken op de eventuele troonopvolging, mocht de koningin of Willem-Alexander iets overkomen.

Omdat de regering besluit, overeenkomstig de wens van het paar, inderdaad geen Toestemmingswet voor het huwelijk in te dienen bij de Staten-Generaal, is Friso sinds zijn huwelijk geen lid van het Koninklijk Huis meer. Hij komt sindsdien ook niet meer in aanmerking voor troonopvolging.

Huwelijk
Prins Friso treedt uiteindelijk op 24 april in het huwelijk met Mabel Wisse Smit. Het huwelijk wordt ingezegend in de Oude Kerk te Delft. Prins Friso en Prinses Mabel krijgen twee kinderen. Op 26 maart 2005 werd Luana geboren en op 18 juni 2006 Zaria. Het gezin woont in Londen.

Ongeluk
Op 17 februari 2012 raakt de prins bedolven onder een lawine tijdens een skivakantie in Lech, Oostenrijk. Hij wordt na 20 minuten gered en naar een ziekenhuis gebracht. Daar is zijn situatie stabiel, maar niet buiten levensgevaar.

null Beeld
Tijdens een skivakantie met Beatrix, Claus, Willem-Alexander, Constantijn en helemaal rechts Johan Friso. Exacte jaartal is onbekend. Beeld Gamma-Keystone via Getty Images
Tijdens een skivakantie met Beatrix, Claus, Willem-Alexander, Constantijn en helemaal rechts Johan Friso. Exacte jaartal is onbekend.Beeld Gamma-Keystone via Getty Images
Mabel en Friso tijdens hun huwelijk in 2004 Beeld reuters
Mabel en Friso tijdens hun huwelijk in 2004Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld
Meer over